Ειδική ομάδα με την συμμετοχή της ΕΚΤ επεξεργάζεται ρύθμιση που θα επιτρέπει στο EFSF και το ESM να χρηματοδοτούν κατ΄ ευθείαν τις τράπεζες αντί τις προβληματικές οικονομίες. Η είδηση διέρρευσε από την Φρανκφούρτη και δεν έχει διαψευσθεί προς το παρόν από την ΕΚΤ ούτε και από τις χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες συμμετέχουν στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία εν γνώση της EWG και του Eurogroup.
Σχετικές ανακοινώσεις ίσως υπάρξουν και την επόμενη εβδομάδα, αν και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δουλειάς αυτής της ομάδας προβλέπει οτι η σχετική εισήγηση θα “χρειασθεί” μερικές εβδομάδες για να αποκρυσταλλωθεί.
Η ραγδαία επέκταση της κρίσης χρέους στην Ισπανία και τα επικίνδυνα δείγμα συμπεριφοράς των αγορών απέναντι στην Ιταλία, την Γαλλία και το Βέλγιο, έχουν στρέψει την προσοχή των κοινοτικών αρχών σε μία “ρύθμιση” του αρχικού τρόπου παρέμβασης των ταμείων διάσωσης (EFSF/ESM) που προβλέπει την χρηματοδότηση των προβληματικών χωρών με παράλληλη ανάληψη ευθύνης δημοσιονομικής προσαρμογής όπως έγινε στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Μέσα από την κρατική ενίσχυση στην συνέχεια προωθείται η στήριξη των τραπεζών. Όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την Ελλάδα στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Τώρα, η πίεση των αγορών στην Ισπανία εκτιμάται οτι αν οδηγήσει την Ισπανία σε πρόγραμμα στήριξης από το EFSF/ESM για να στηριχθούν οι ισπανικές τράπεζες, θα προκαλέσει στην συνέχεια ανάλογη εξέλιξη στην Ιταλία ή άλλες χώρες με απρόβλεπτες πλέον για το ευρώ συνέπειες. Για τον λόγο αυτό η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί δουλεύει σε ενα σχέδιο απ΄ ευθείας στήριξης των τραπεζών και όχι των κρατικών οικονομιών ώστε να αποφευχθεί κατά την εκτίμησή τους ο κίνδυνος μετάδοσης.
Παρ΄ ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεκινήσει με αφορμή πίεση των αγορών στην Ισπανία, πληροφορίες που συζητούνται το τελευταίο διάστημα κάνουν λόγο και για επικείμενη ανάγκη στήριξης των γερμανικών περιφερειακών τραπεζών (Landesbanken). Οι διαθέσιμες πληροφορίες πάντως δεν κάνουν λόγο για το αν η αλλαγή αυτή στον τρόπο παρέμβασης του EFSF θα επηρεάσει – και με ποιόν τρόπο – την υλοποίηση προγραμμάτων όπως αυτό της δεύτερης δανειακής σύμβασης στην Ελλάδα.
Εδώ όπως είναι γνωστό, το EFSF έχει ήδη μεταφέρει 25 δισ. ευρω από το δεύτερο δάνειο στην Ελλάδα και από αυτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει εγγυηθεί 18 δισ. ευρω προς τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες στο πλαίσιο της κάλυψης των ζημιών από το PSI+.
Όπως δήλωσε πρόσφατα σε ομιλία του ο πρωθυπουργός μέχρι τον Ιούνιο θα είναι διαθέσιμα άλλα 25 δισ. ευρω. Πέραν των 18 δισ. ευρω οι τράπεζες θα χρειασθούν περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση λόγω του αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου τους από την BlackRock. Όλες αυτές οι μεταβιβάσεις όμως γίνονται με ενδιάμεσο το ελληνικό δημόσιο το οποίο εμφανίζεται υπόχρεο για το δάνειο έναντι των χωρών που συμμετέχουν στην δεύτερη δανειακή σύμβαση.
Η αλλαγή η οποία φαίνεται να επέρχεται σύμφωνα με τις πληροφορίες που προαναφέραμε μεταθέτει την χρηματοδότηση από το EFSF κατ΄ ευθείαν στις τράπεζες. Αλλά αυτό δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα επηρεάσει και την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών τροποποιώντας τον προβλεπόμενο μηχανισμό χρηματοδότησης ή θα αφορά μόνο σε όσες χώρες από τώρα και στο εξής θα χρειασθούν “βοήθεια” στο τραπεζικό τους σύστημα όπως π.χ. η Ισπανία ή η Ιταλία.