Σαρωτικές οι ανατροπές στο εισόδημα, δραματικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία
Σε πραγματικό σφαγείο για την εργατική τάξη μετατρέπεται η συμφωνία του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης με την τρόικα. Τα μέτρα που συνομολογούσαν χτες βράδυ στου Μαξίμου, σύμφωνα με το 50σέλιδο κείμενο που διέρρευσε νωρίς το απόγευμα, οδηγούν τους εργαζόμενους στον Καιάδα. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα:
Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός κατώτερος μισθός, από 751,4 ευρώ μεικτά, συρρικνώνεται στα 585,8 ευρώ μεικτά, απώλεια 165 ευρώ! (Βλέπε ΠΙΝΑΚΑ). Μετά και την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου (15,7%), ο καθαρός κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 494 ευρώ και με την αφαίρεση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών που αναλογεί, το ποσό που θα πάρει στο χέρι ο εργαζόμενος είναι μόλις 480,4 ευρώ!
Για τους νέους μέχρι 25 ετών, ο μισθός τους θα είναι ακόμα μικρότερος, στα 430 ευρώ,χαμηλότερος δηλαδή και από το επίδομα ανεργίας. Στην περίπτωση του έγγαμου χωρίς προϋπηρεσία, ο μεικτός μισθός από τα 826,5 ευρώ σήμερα, πέφτει στα 644,7 ευρώ μεικτά. Για τον έγγαμο με 3 τριετίες, ο μεικτός μισθός του από τα 1.037,1 ευρώ μειώνεται στα 809 ευρώ μεικτά.
Είναι φανερό ότι η μείωση σε ετήσια βάση συνεπάγεται για τον εργαζόμενο απώλεια 3 μισθών, οι οποίοι προστίθενται στους τρεις ακόμα μισθούς που αφαίρεσαν συνολικά από τους εργαζόμενους τα μέτρα, από το 2009 μέχρι σήμερα (γενίκευση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ανεργία κ.ά.). Με άλλα λόγια, αν πάρουμε ως βάση το εισόδημα που είχε ένας εργαζόμενος το 2009, οι απώλειές του το 2012 θα φτάσουν τους 6 τουλάχιστον μισθούς. Χάνει δηλαδή το 50% του εισοδήματός του!
Μάλιστα, σε σχετικό κείμενο ρητά ορίζεται η αναθεώρηση των επιδομάτων ανεργίας και άλλων οικογενειακών επιδομάτων μέσα στο 2012, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν κάποιος είναι άνεργος και δικαιούται το επίδομα, δε θα το παίρνει, αν, για παράδειγμα, εμφανίζεται να μένει σε δικό του σπίτι, ή αν εισπράττει κάποιο ενοίκιο και …πάει λέγοντας.
Ετσι, μέσα στο καλοκαίρι, κυβέρνηση – τρόικα – «κοινωνικοί εταίροι» θα διαμορφώσουν έναν«ελάχιστο μισθό» που θα ευθυγραμμίζει την Ελλάδα με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Τουρκία, η Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και που πλέον «θα επιτρέψει να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία», που, σύμφωνα με το νέο στόχο, πρέπει να είναι «η διασφάλιση ενός ενιαίου δικτύου ασφαλείας για όλους τους υπαλλήλους»! Ετσι, ο κατώτερος μισθός μετατρέπεται σε «ελάχιστο δίχτυ» που θα πνίξει όλη την εργατική τάξη, αφού δε θα ξεπερνά τα 500 ευρώ.
Η παρέμβαση αυτή αφορά στη μετενέργεια, δηλαδή στην κατάργηση της δυνατότητας που υπήρχε μέχρι τώρα, οι όροι αμοιβής και εργασίας της κλαδικής σύμβασης να μεταφέρονται σε ατομικό επίπεδο μετά την παρέλευση έξι μηνών, ακόμα και αν δεν υπήρχε νέα κλαδική σύμβαση. Η διατήρηση αυτών των όρων χάνεται, τους πρώτους μήνες μερικώς και μετά οριστικά. Συγκεκριμένα, η διάρκεια της μετενέργειας μειώνεται από τους έξι στους τρεις μήνες. Παράλληλα, μετά την παρέλευση των τριών μηνών, από το μισθό και τους άλλους όρους που ορίζει η κλαδική, μένουν μόνο ο βασικός κλαδικός και τα επιδόματα εκπαίδευσης, οικογενειακής κατάστασης και επικινδυνότητας.
Μετά την παρέλευση έξι μηνών από τη λήξη της σύμβασης, αφαιρούνται και τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και επικινδυνότητας ενώ εννέα μήνες μετά απομένει μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός. Με βάση τα δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, κάτι στο οποίο οι εργοδότες δε θα στέρξουν, μετά την παρέλευση των 9 μηνών, από τις κλαδικές συμβάσεις θα απομείνει μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός και ανάλογα τον κλάδο και την ειδικότητα αυτό σημαίνει τεράστιες απώλειες.
Η ανατροπή, σε συνάρτηση με τη νομοθέτηση που θα απαγορεύει στα συνδικάτα να προσφεύγουν μονομερώς στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), δίνει άλλο ένα όπλο στα χέρια των εργοδοτών να επιχειρήσουν να υπογράφουν ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις πολύ χαμηλότερα από τις σημερινές κλαδικές. Πολύ περισσότερο που ο ΟΜΕΔ θα αποφασίζει μόνο για τον βασικό μισθό και όχι για τα υπόλοιπα επιδόματα ή άλλες αμοιβές. Πρόσθετα στα παραπάνω, θα νομοθετήσουν και το πάγωμα των ωριμάνσεων (τριετίες, πολυετίες) τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα της καταστολής των εργατικών δικαιωμάτων, προαναγγέλλοντας την οριστική τους κατάργηση.