Επεισόδια στο Σύνταγμα

Μικρής έντασης επεισόδια διαδραματίστηκαν γύρω τις 13.30 το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνα, κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων. Κλειστοί είναι οι περισσότεροι δρόμοι στο κέντρο. Δυσκολίες στις μεταφορές (UPD).

Δυστυχώς, υπήρξε μία τραγική εξέλιξη στη σημερινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας, όταν  67χρονος διαδηλωτής αισθάνθηκε δυσφορία και λιποθύμησε. Αμέσως μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε.

Η συμμετοχή του κόσμου, στις σημερινές διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας, είναι μεγάλη και όπως μεταδίδει το Reuters, οι διαδηλωτές είναι πάνω από 20.000. Ισχυρή ήταν η παρουσία αστυνομικής δύναμης έξω από τη Βουλή, με το φράχτη τα σιδερένια κιγκλιδώματα να είναι σταθερές…αξίες σε κάθε διαδήλωση. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν κάποιοι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες σε αστυνομικούς στην κεντρική πλατεία στο Σύνταγμα. Η ένταση μεταφέρθηκε έξω από το υπουργείο Οικονομικών και στην οδό Ερμού. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκαν τραυματισμοί πέντε ατόμων και δεκάδες προσαγωγές.

Ποιοι απεργούν

Οι δικηγόροι πραγματοποιούν τριήμερη πανελλαδική αποχή από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, μετά από απόφαση των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.

Κλειστά είναι τα εμπορικά καταστήματα. Η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) συμμετέχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, η οποία καλεί όλους να κλείσουν τις επιχειρήσεις και καταστήματά τους. Κλειστά και τα περίπτερα, όπου η συγκέντρωσή τους έγινε στις 12:00 στην πλατεία Κοραή.

Μέσα Μεταφοράς

Στην Αττική κυκλοφορούν καθόλου τα τρόλεϊ και οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, ενώ λειτουργούν κανονικά από τις 9 το πρωί το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το Τραμ . Τα λεωφορεία κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 08.00 έως τις 5 το απόγευμα τα ταξί.

Κλειστοί είναι οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο», ενώ οι συρμοί του Μετρό θα κινούνται μέχρι το σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας» και δεν θα δεν θα φτάνουν στο αεροδρόμιο.

Στη Θεσσαλονίκη τα ταξί δεν θα κυκλοφορήσουν καθόλου, ενώ τα λεωφορεία του