“Κολοβή” χώρα, “γρήγορη” αποκρατικοποίηση Πειραιώς, ΕΤΕ, “ξέσπασμα” Alpha και μαύρη πρόβλεψη Μυτιληναίου από τα Άσπρα Σπίτια

Καλή σας ημέρα

Σαν να παράγινε το κακό με αυτόν τον πάτερ και την πρεσβυτέρα του. Κατάντησαν αηδία οι τηλεοπτικές εκπομπές με μόνο θέμα τους την “Κιβωτό”. Γίνονται και άλλα πράγματα. Και στη χώρα και στην Εκκλησία. Όχι απαραίτητα…σκανδαλώδη.

Συμβαίνουν και αυτά στην “κολοβή” τη χώρα: Πάει ένας πληρωμένος πιστολέρο σε ένα σπίτι, για να τραυματίσει τον ιδιοκτήτη που χρωστάει στο αφεντικό. Πυροβολεί αλλά σποτυγχάνει και τρέπεται σε φυγή. Ακολουθεί ένας δεύτερος πιστολέρο, αποτυγχάνει. Δεν το βάζει κάτω,  επανέρχεται δριμύτερος και πετυχαίνει το στόχο του. Αντί να ψάξουν όλοι ποιος πλήρωσε τους δύο πιστολέρο και γιατί, ασχολούνται με τον πρώτο, ο οποίος, με θράσος, πήγε στο σπίτι για να συμπαρασταθεί στον τραυματία!

Καθόλου δεν με στεναχώρησε η ήττα της υπεροπτικής Γερμανίας από τα “μηχανάκια” της Ιαπωνίας. Ακόμα όμως να καταλάβω πως η Αργεντινή έχασε από τη Σαουδική Αραβία.

Παρεμπιπτόντως, τι φιάσκο και αυτό με την συνδρομητική του ΑΝΤ-1 στο Μουντιάλ; η εταιρεία αναγκάστηκε να βάλει όλα τα ματς στον “ελεύθερο ΑΝΤ-1 και να δώσει 3 μήνες τσάμπα στους συνδρομητές. Μου λέει φίλος: Σκέφτεσαι στη θέση του Θ.Κυριακού να ήταν ο Βαγγ. Μαρινάκης; Πλάκα θα είχε.

Μεγάλη κινητικότητα στις τραπεζικές μετοχές, εν όψει του μεγάλου event της Morgan Stanley στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, παρουσία Μητσοτάκη, Πατέλη και φυσικά των  επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών.

Η Alpha, χθες έκανε άλμα ξεπερνώντας το 1 ευρώ, με 12 εκατομμύρια κομμάτια, γεγονός που παραπέμπει σε ισχυρό ενδιαφέρον αγοραστή-ών. Όποιος-οι και να είναι, σωστά στόχευσαν. Η μετοχή άλλωστε, εντελώς αδικαιολόγητα, είχε μείνει αρκετά πίσω από τις άλλες τραπεζικές. Φαίνεται πάντως να διαψεύδεται για την ώρα το σενάριο πως ο Πόλσον πουλά τη συμμετοχή του στον Ολλανδό του Ελλάκτωρα, που είναι ήδη μέτοχος.

Πάνω η Πειραιώς, πάνω και η Εθνική. Στις δύο αυτές περιπτώσεις, κάποιοι φαίνεται να επενδύουν στο “γρήγορο” της αποκρατικοποίησης, με την πώληση από το ΤΧΣ της συμμετοχής του. Το “γρήγορο” στην Ελλάδα, είναι βέβαια έννοια σχετική. Αλλά καθώς οι προσδιορισμένες περίπου για την άνοιξη εκλογές πλησιάζουν και καθώς οι τυπικές διαδικασίες που απαιτούνται για τον διαγωνισμό από το ΤΧΣ μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, τίποτα δεν αποκλείεται.

Μου άρεσε πάντως η δήλωση Σκουρλέτη “να μην τολμήσουν να ιδιωτικοποιήσουν την Εθνική”. Σκόρπισε τέτοιο τρόμο στο “σύστημα”, που να σας τα λέω.

Είναι ακριβώς η ίδια “κόπια” της δήλωσης “μην τολμήσουν να πουλήσουν ποσοστά της ΔΕΗ”. Το αποτέλεσμα το γνωρίζετε. Έγινε το αντίθετο, τόλμησαν δηλαδή, οι ζημιές έγιναν κέρδη, τα κέρδη (επαναλαμβανόμενα) θα δώσουν μέρισμα, η εταιρεία πάει για μεγάλη εκτός Ελλάδος εξαγορά. Άσε δηλαδή που γίνανε και εκλογές στο προσωπικό, όπου όσοι “απειλούσαν” πιάσανε πάτο.

Σημαντικό αυτό που είπε χθες ο Πρόεδρος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της πλατφόρμας Smart Cities του ομίλου στα Άσπρα Σπίτια στη Βοιωτία σχετικά με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου: Οι μεγαλύτεροι αναλυτές, θεωρούν ότι όσο ο καιρός είναι ήπιος δε θα έχουμε στις τιμές μεγάλες διακυμάνσεις. Μετά όμως, θα μπουν τα μεγάλα κρύα και κατά το Μάρτιο, όταν θα νομίζουμε ότι την έχουμε βγάλει, εκεί θα αρχίσουν να αδειάζουν οι αποθήκες και το μεγάλο μπουμ στις τιμές θα γίνει την άνοιξη.

Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ και δεν λειτουργεί η Wall Street. Επίσης, ημιαργία την Παρασκευή λόγω της Black Friday.

Β&Β