Κομισιόν: Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ μεταξύ 2013 και 2019

Για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων κατηγορεί η Κομισιόν τη ΔΕΗ, σύμφωνα με την προκαταρκτική της εκτίμηση. Ειδικότερα, αναφέρει ότι από το 2013 έως το 2019 η ΔΕΗ πουλούσε ρεύμα στην ελληνική αγορά χονδρικής σε χαμηλή τιμή, εκτοπίζοντας έτσι τους βασικούς της ανταγωνιστές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ΔΕΗ εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική αγορά χονδρικής το εν λόγω διάστημα, κατά το οποίο κατείχε όλη τη λιγνιτική και θερμοηλεκτρική δυναμικότητα, καθώς και ένα μέρος των εργοστασίων φυσικού αερίου και ΑΠΕ και βέβαια δραστηριοποιείτο επίσης στην παροχή ενέργειας σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με την  Κομισιόν, παρείχε ρεύμα από τα εργοστάσια της σε τιμές χαμηλότερες από το μεταβλητό κόστος (το κόστος που αυξάνεται βάσει του όγκου του ρεύματος που παράγει η ΔΕΗ).

Ως αποτέλεσμα, αναφέρει η Κομισιόν, οι ανεξάρτητοι πάροχοι ρεύματος περιθωριοποιήθηκαν και οι επενδύσεις προς ενεργειακές πηγές πιο φιλικές για το περιβάλλον αποθαρρύνθηκαν. Έτσι, οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ μπορεί να αδυνατούσαν να επεκταθούν στη λιανική αγορά και τελικά να μπήκαν εμπόδια στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Παράλληλα, σημειώνει η Κομισιόν, οι ενέργειες της ΔΕΗ ενδέχεται να οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς και υψηλότερα επίπεδα ρύπων.

«Μια λιγότερο ανταγωνιστική αγορά λιανικής σήμαινε ότι αυτές οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής δεν μετακύλισαν στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Οι Έλληνες καταναλωτές ενδέχεται έτσι να έχουν υποστεί υψηλότερες τιμές χονδρικής και περισσότερη τοπική ρύπανση», αναφέρει σε δήλωσή της η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.