Κομισιόν: 25 εκατ. ευρώ προκαταβολή στην Ελλάδα για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ»

Απόφαση να στηρίξει την Ελλάδα με 25 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίσα Φερέιρα σημείωσε σχετικά: «Οι πλημμύρες του περασμένου έτους που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα “Ντάνιελ” ήταν ένα τραγικό γεγονός για την Ελλάδα. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή και τα σπίτια τους, και σημαντικές υποδομές καταστράφηκαν. Με την προκαταβολή του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. βοηθάμε την Ελλάδα να ανακάμψει από την καταστροφή και αποδεικνύουμε ότι στεκόμαστε με την Ελλάδα με πλήρη αλληλεγγύη».

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Νοεμβρίου 2023 η Επιτροπή έλαβε αίτηση από την Ελλάδα για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης σε σχέση με τις ζημιές που προκλήθηκαν. Η Ελλάδα υπολόγισε μια συνολική άμεση ζημία ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και ζήτησε προκαταβολή.

Με βάση την προκαταρκτική αξιολόγηση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πληρωμή προκαταβολής από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Συνεπώς, η προκαταβολή θα πρέπει να ανέρχεται στο 25% της προβλεπόμενης εισφοράς, η οποία ανέρχεται σε 25,3 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, η κακοκαιρία «Ντάνιελ» ήταν η πιο θανατηφόρα -τύπου τροπικού κυκλώνα- στην καταγεγραμμένη ιστορία. Η καταστροφή προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες (κυρίως στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας).