Κρίστιαν Σέβινγκ (CEO Deutsche Bank): Η Γερμανία οδεύει προς ύφεση

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οδεύει προς συρρίκνωση με φόντο τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τα προβλήματα στην προμήθεια ενέργειας και τις διακοπές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σέβινγκ.

«Δεν θα είμαστε ικανοί να αντιστρέψουμε την ύφεση στη Γερμανία», ανέφερε ο Σέβινγκ κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Φρανκφούρτη. «Πιστεύουμε ότι η οικονομία μας είναι αρκετά ανθεκτική για να τα βγάλει πέρα με αυτή την ύφεση – δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες δρουν πλέον γρήγορα και αποφασιστικά».

Η κρίση που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κορυφώθηκε όταν ανακοίνωσε η Gazprom ότι σταματά επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1. Η Ευρώπη έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει την κρίση στο αέριο, ώστε να μην καταλήξει σε οικονομική κατάρρευση. Οι υπουργοί Ενέργειας αναμένεται να συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

«Οσο περισσότερο παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση και η πιθανότητα για κοινωνικές αναταραχές», ανέφερε ο Σέβινγκ.

Αποφασιστική δράση

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια κατά την αυριανή της συνεδρίαση. Οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στο βασικό επιτόκιο.

Αρκετές γερμανικές τράπεζες, μεταξύ τους η Commerzbank , έχουν πει ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τις πιστωτικές προβλέψεις, σύμφωνα με το σενάριο της ύφεσης, παρόλο που αναμένουν ότι η κρατική υποστήριξη θα μετριάσει το χτύπημα.

Ο Σέβινγκ δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των πιστωτικών αθετήσεων, αν και η τράπεζα δεν περιμένει ότι θα επηρεάσουν την κερδοφορία.

Υποστήριξε επίσης ότι τα προβλήματα στον εφοδιασμό και η ενεργειακή κρίση έχουν πλήξει ότι η Γερμανία χρειάζεται να περιορίσει την εξάρτηση από άλλες χώρες.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια περαιτέρω εξάρτηση – δηλαδή την πρόσβαση στη χρηματοδότηση – στις εξαρτήσεις που ήδη έχουμε από το φυσικό αέριο, τις πρώτες ύλες και τις αλυσίδες εφοδιασμού», είπε.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε το πεδίο δράσης και μαζί με αυτόν την πρόσβαση στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές σε ξένες τράπεζες», ανέφερε , προσθέτοντας ότι απαιτείται ευρωπαϊκή ενοποίηση για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. «Τα παραπάνω δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά τώρα γίνονται πιο επιτακτικά».