Κρούγκμαν: Αναπόφευκτη η ελληνική έξοδο από ευρώ

Αναπόφευκτη θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο κ. Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι «απλώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις» και προειδοποιεί για «τρομακτικές συνέπειες» τον πρώτο χρόνο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Επικρίνει δε την γερμανική κυβέρνηση για την πολιτική λιτότητας που επέβαλε. «Δεν μου αρέσει να το λέω έτσι ωμά, είναι σαν να φωνάζεις ‘φωτιά’ μέσα σε ένα θέατρο γεμάτο κόσμο», δηλώνει ο κ. Κρούγκμαν και επισημαίνει ότι καμία από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν έχει πιθανότητα να αποκαταστήσει την ζημιά.

Όπως μεταδίδει ο ΑΠΕ, ο γνωστός οικονομολόγος προβλέπει ότι η έξοδος της Ελλάδας θα οδηγήσει και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε μαζικές αναλήψεις μετρητών. «Αν δεν παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ευρώ θα εκραγεί. Θα τυλιχτεί στις φλόγες και τότε θα πρέπει να ρίξουμε στη φωτιά όσο περισσότερο νερό μπορούμε», προκειμένου να περιοριστεί η φυγή κεφαλαίων από ιταλικές και ισπανικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική που εφαρμόζει το Βερολίνο, ο διακεκριμένος οικονομολόγος τονίζει ότι «τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι αυτή η συνταγή δεν λειτουργεί, παρόλα αυτά εξακολουθεί να εξυμνείται ως επιτυχημένο μοντέλο». Θεωρεί μάλιστα ότι η Γερμανία πρέπει να επιτρέψει σε πληθωρισμούς της τάξης του 3% – 4%, προκειμένου να μην πέσει και η ίδια θύμα της «μανίας για λιτότητα».