“Κόσμος” το νέο κόμμα από τον Πέτρο Κόκκαλη

Το κεντρικό περιεχόμενο του πολιτικού φορέα με το όνομα ΚΟΣΜΟΣ περιέγραψε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης, και οι δύο συνιδρυτές του εν λόγω φορέα Μαρία Βασιλάκου και Λευτέρης Παπαγιαννάκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι σε κεντρικό σημείο της Αθήνας.

kosmos-2

Ο νέος φορέας τοποθετείται στον ιστορικά «προοδευτικό χώρο» και θα είναι κάθετα αντίθετος στον «ακροδεξιό λαϊκισμό» θα αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής πράσινης οικογένειας, θα μετάσχει στις ευρωεκλογές, τις τοπικές και τις εθνικές εκλογές και εντός των προσεχών ημερών θα εκλέξει τα όργανα διοίκησής του που θα αποφασίσουν ενδεχόμενες συμπράξεις με άλλους φορείς ή κόμματα που αγγίζουν τον χώρο της οικολογίας ή και ευρύτερα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ φιλοδοξεί να συνάψει ένα «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο», με τους Έλληνες πολίτες, έχοντας στο επίκεντρό του την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με κοινωνική δικαιοσύνη, «ώστε να μην μείνει κανείς πίσω», με αναφορές στον ορθολογισμό, την επιστήμη και τη συμμετοχή των πολιτών στις λύσεις , οι οποίες θα αποτελούν προτάσεις διακυβέρνησης. «Δεν θα είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας», τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενοποίησης του χώρου της οικολογίας και του επείγοντος για δράση υπέρ του κλίματος είπε: «Δεν μπορούμε πια να είμαστε πράσινες κουκίδες αλλά να αποτελέσουμε έναν πράσινο πόλο γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ και τώρα».

«Βλέπουμε ήδη τη μεγάλη στροφή που κάνει η ΕΕ βλέπουμε τις μεγάλες πολιτικές που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ και ζούμε τη μεγάλη μάχη απέναντι στην άκρα δεξιά. Την είδαμε στο ΕΚ στον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, με το μορατόριουμ για τις πράσινες πολιτικές και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω».

Τέλος έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες «που δουλεύουν στο χωράφι, στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις, τους νέους ανθρώπους που καινοτομούν να βρούμε μια φωνή. Να αποκτήσουμε μια πλατιά συνεργασία, ένα μακροχρόνιο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι μεγάλες αυτές κατηγορίες του πληθυσμού θα πλαισιώσουν τον νέο φορέα ώστε να αποκτήσει μαζικότητα ως τις ευρωεκλογές.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον σεβασμό της ισότητας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο κράτος δικαίου, ενώ ειδικά για τα θέματα αυτά μίλησε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων. Είναι θέματα που επηρεάζουν όλη μας τη ζωή είπε και κατήγγειλε ότι “όλες οι κρίσεις που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων”. Μίλησε επίσης για υποβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, της ελευθερίας του Τύπου, της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών.

Αναφερόμενος στο σχετικό ψήφισμα του ΕΚ, είπε ότι «ανησυχίες» έχει εκφράσει για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ . Είναι μια κατάσταση που χτίζεται από την πολιτεία και όχι από τους εχθρούς του κράτους. «Η κατάσταση διολισθαίνει και το ψήφισμα την αναγνωρίζει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε και την «έλλειψη αποτελεσματικής και γρήγορης δικαιοσύνης», η οποία ακόμη και οικονομικά να το δούμε, όπως είπε, αποθαρρύνει τους επενδυτές.