>«Κόψτε το Δημόσιο για να σωθείτε»

>
Σε περίοδο νέας αυστηρής λιτότητας εισέρχεται το Δημόσιο με περικοπές αμοιβών και επιδομάτων για όλους τους υπαλλήλους, ακόμη και «κούρεμα» του 50% των μισθών των κληρικών, τους οποίους θα αναλάβει να καλύψει με δικούς της πόρους η Εκκλησία. Το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο κατά τις πληροφορίες αποδέχθηκε η τρόικα και θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπει πάγωμα κάθε πρόσληψης ως και το 2015, μείωση του αριθμού των εισακτέων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές από το 2012, σταδιακή αποχώρηση όλων των συμβασιούχων ως το 2015, κατάργηση μονίμων θέσεων στο Δημόσιο και κλείσιμο των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που δεν θα κριθούν «βιώσιμα».

Η δημοσιονομική κατάσταση θεωρείται τόσο σοβαρή που αποφασίστηκε ακόμη και η αναστολή της πληρωμής των ομολόγων που είχαν δοθεί στους δικαστικούς έναντι των αναδρομικών αυξήσεων στις αποδοχές τους, που είχαν κερδίσει (δικαστικά) το 2006. Το πακέτο των μέτρων λιτότητας περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες περικοπών (μισθοί, λειτουργικές δαπάνες και ΔΕΚΟ) που θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα με νόμο, όπως απαιτεί η τρόικα. Παρά την αυστηρότητά τους, κρίνονται από οικονομικούς κύκλους δίκαια μέτρα», στον βαθμό που δεν μεταφέρονται εκ νέου βάρη στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αλλά επικεντρώνονται στη μείωση του κράτους.

«Κρίσιμες στιγμές»

«Σε 20 ημέρες θα κριθεί η τύχη μας για τα επόμενα 20 χρόνια» . Με τη δραματική αυτή επισήμανση για το μέλλον της οικονομίας, στελέχη του οικονομικού επιτελείου προετοιμάζουν το συνολικό πακέτο που θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα τη Δευτέρα). Από τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες αποσκοπούν στην εξοικονόμηση πόρων 6 δισ. ευρώ εφέτος και πάνω από 26 δισ. ευρώ ως το 2015, θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Οπως τονίζει κορυφαία κυβερνητική πηγή μιλώντας στο «Βήμα»: « Αυτή τη στιγμή οι Γερμανοί λένε “όχι” σε νέα βοήθεια, αλλά κανένας δεν μπορεί να σκεφθεί σοβαρά ότι το 2012, αν χρειαστούμε λεφτά, οι Ευρωπαίοι θα μας εγκαταλείψουν »!

Στη βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί λόγω της κρισιμότητας των αποφάσεων αποφασίστηκε να έρθουν νωρίτερα και να εφαρμοστούν από 1ης Ιουλίου όλα τα μέτρα που είχαν συζητηθεί για το 2011 και το κυριότερο να επισπευτεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Προς τούτο η κυβέρνηση εξετάζει ταυτόχρονα τον βαθμό ωριμότητας όλων των σχεδίων ιδιωτικοποιήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ, κρατικά λαχεία, κτλ.) ώστε να προχωρήσει άμεσα σε μια «ηχηρή» κίνηση.

Ποιοι απειλούνται με απόλυση

Η τρόικα όμως πιέζει για την άμεση στήριξη του προϋπολογισμού δίνοντας έμφαση στις περικοπές των δαπανών. Ο στόχος που θέτει είναι να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα ως το 2015 και αν χρειαστεί να γίνουν και απολύσεις. Εξ αυτού του λόγου ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου άνοιξε για πρώτη φορά το ζήτημα των απολύσεων, ο οποίος δήλωσε: «Οταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας δημόσιος οργανισμόςμπορεί να υπάρξουν και απολύσεις». Ο ίδιος εξήγησε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι αυτός», προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει προσπάθεια απορρόφησης του προσωπικού οργανισμών που κλείνουν ή συγχωνεύονται, μόνον όμως του προσωπικού που χρειάζεται».

Οπως προκύπτει από έγγραφο που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», την περασμένη Τετάρτη η τρόικα απαίτησε να συνταχθεί κατάλογος Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν, αλλά και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που στηρίζονται αποκλειστικά στις επιχορηγήσεις του προϋπολογισμού. Οσοι φορείς δεν κριθούν βιώσιμοι- συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημιακών σχολών και κυρίως ΤΕΙ- θα απορροφηθούν από άλλους ή θα τεθούν αυτόματα σε εκκαθάριση.

Ακόμη έχει αποφασισθεί να μπει «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα και στον αριθμό των δικαιούχων με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων

Στο τραπέζι και έκτακτοι φόροι

Για τη στήριξη των εσόδων του κράτους, τα οποία φθίνουν λόγω της ύφεσης, συζητήθηκε η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα, η αύξηση της φορολογίας στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και η αύξηση του φόρου πολυτελείας (10%) που επιβλήθηκε με το μνημόνιο στα κοσμήματα, στα σκάφη αναψυχής και στα πολυτελή ΙΧ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι και πρόπερσι επιβλήθηκε εισφορά σε ποσοστό 1% σε όλους τους φορολογουμένους που δήλωσαν ετήσιο συνολικό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ. Τώρα συζητείται το όριο αυτό να είναι χαμηλότερο (π.χ. στις 80.000 ευρώ).

Επίσης εξετάζονται τρόποι για την αύξηση των εσόδων μέσω των δηλώσεων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για ιδιοκτησίες των οποίων η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ ενώ ήδη έχουν αναγγελθεί η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και η επιβολή «πράσινου» φόρου στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν.

«Η δόση των 12 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, αφού λάβετε τα μέτρα»

Η τρόικα «πάγωσε» την πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ από τη βοήθεια προς την Ελλάδα εξαντλώντας με αυτόν τον τρόπο την πίεση προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για να συμφωνήσουν «εδώ και τώρα» στην εφαρμογή νέων μέτρων λιτότητας ύψους 6 δισ.ευρώ για το 2011 και να «κλειδώσουν» τους στόχους της οικονομικής πολιτικής ως και το 2015.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες,το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,που είναι το ταμείο του Δημοσίου, ειδοποιήθηκε ότι η δόση των 12 δισ.ευρώ, από το πακέτο βοήθειας των 110 δισ.ευρώ,δεν θα καταβληθεί τον Ιoύνιο,όπως προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση που συνόδευε το μνημόνιο.

Κατόπιν τούτου σήμανε συναγερμός.Το Λογιστήριο ξεκίνησε επείγουσες διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσει τους πόρους για την εξόφληση των ομολόγων που λήγουν το προσεχές δίμηνο και την πληρωμή τόκων στο εξωτερικό.

Οπως περιγράφουν την κατάσταση στελέχη του υπουργείου,«βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κενό πληρωμών. Κάνουμε τα πάντα προκειμένου να εξασφαλισθούν οι πόροι για να μην οδηγηθεί η χώρα σε “στάση πληρωμών”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ηδη αποφασίστηκε να «παγώσουν» τρέχουσες πληρωμές πλην μισθών και συντάξεων και να μεταφερθούν οφειλές του Δημοσίου τους επόμενους μήνες.

Στα ασφαλιστικά ταμεία δόθηκε οδηγία να καλύψουν με ίδιους πόρους τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους καθώς δεν θα καταβληθούν επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό ώσπου να ξεπεραστεί το κενό πληρωμών.

Επίσης με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη κόπηκαν κατά 40% τα κονδύλια για υπερωρίες.

Ο ίδιος αποφάσισε να διευρύνει το πρόγραμμα δανεισμού μέσω των εντόκων γραμματίων.Ηδη άντλησε 1,9 δισ.ευρώ από την τελευταία έκδοση τρίμηνων γραμματίων με επιτόκιο 4,06%,ενώ θα προχωρήσει σε νέα έκδοση 2 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου.