Κύπρος: Έρευνα της Βουλής για τις τράπεζες

Έρευνα για τις ευθύνες σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας αποφάσισε να διεξάγει η κυπριακή βουλή, όπως μεταδίδει το stockwatch, επικαλούμενο δηλώσεις του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής έγινε προκαταρτική συζήτηση για τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.  Ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι την ερχόμενη Δευτέρα τα κόμματα θα μεταφέρουν τις απόψεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί σε σχέση με την έρευνα.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, σημείωσε ότι θα ερευνηθεί ο ρόλος της κυβέρνησης, της Κεντρικής Τράπεζας και των τραπεζών αναφορικά με την έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, επισημαίνοντας ότι η έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί από ανεξάρτητο οργανισμό ο οποίος θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα του θέματος και όχι από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα.

Πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως να γίνει εισήγηση για τη σύσταση μιας ειδικής ad-hoc επιτροπής της Βουλής για να εξετάσει αυτό το τεράστιο κεφάλαιο».

Την ίδια ώρα ο κ. Παπαδόπουλος φέρεται να εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα.

Με βάση πάντα το stocwatch, σύμφωνα με το βουλευτή του ΔΗΚΟ, έγιναν καταγγελίες ότι έγινε προσπάθεια παρεμβάσεων για την εποπτεία της ΚΤ σε σχέση με μία συγκεκριμένη τράπεζα. Ισχυρίστηκε ότι έγιναν καταγγελίες σε σχέση με την πίεση της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να αγοράσουν κυπριακά ομόλογα τα οποία στη συνέχεια έχασαν την αξία τους. Αναφέρθηκε και σε καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Χριστόφια, προσπάθησε να παρέμβει στις αξιολογήσεις οίκων αξιολόγησης για να καθυστερήσει η αξιολόγηση λόγω βουλευτικών εκλογών.

«Μια ενδεχόμενη υποβάθμιση», είπε «θα μπορούσε να έχει αρνητικό αποτέλεσμα στα εκλογικά αποτελέσματα συγκεκριμένου κόμματος». Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να εξεταστούν και οι πραγματικοί λόγοι των απανωτών υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας.

Το ΔΗΚΟ, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας από αξιόπιστο οργανισμό που θα έχει την τεχνική κατάρτιση, υπογραμμίζοντας ότι η έρευνα δεν πρέπει να διεξαχθεί από την κυβέρνηση ή την Κεντρική Τράπεζα, επειδή όπως υποστήριξε και οι δύο αυτοί τομείς θα πρέπει να είναι υποκείμενα πρόσωπα της έρευνας.

Υπέδειξε, εξάλλου ότι αντικείμενο της έρευνας θα είναι οι τράπεζες, οι επενδύσεις στην Ελλάδα, η αγορά ομολόγων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να εξαιρεθεί από αυτή την έρευνα η κυβέρνηση σε σχέση με τους δικούς της χειρισμούς όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει εισέλθει η χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι χειρισμοί των πρώην υπουργών Οικονομικών σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που έχουμε ακούσει τις τελευταίες ημέρες που αφορούν παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εποπτεία συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Την ερχόμενη Δευτέρα η επιτροπή Οικονομικών θα αποφασίσει πότε θα διεξαχθεί η έρευνα της βουλής, γιατί σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, εγείρονται πολλά ερωτήματα, κατά πόσο μια τέτοια έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.