Κύπρος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε σήμερα ότι “δεν πρέπει να αποκλείουμε την προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης αν αυτό γίνει με σωστούς όρους”, σύμφωνα με το StockWatch.

«Δεν πρέπει να αποκλείουμε οτιδήποτε όταν γίνεται με σωστούς όρους», σημείωσε ο διοικητής της ΚΤ, κληθείς να σχολιάσει εάν η Κύπρος οδηγείται στο EFSF για στήριξη των Κυπριακών Τραπεζών.

Λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση του κράτους να στηρίξει τη Λαϊκή Τράπεζα με πιθανό δανεισμό ύψους €1,8 δις, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι οι πολίτες ανησυχούν για το θέμα του μηχανισμού, εκφράζοντας την άποψη ότι οι ανησυχίες εστιάζονται στο θέμα του φορολογικού καθεστώτος και άλλα.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι «χώρες όπως η Ιρλανδία έχουν διατηρήσει το φορολογικό τους καθεστώς παρά το ότι έχουν πάρει στήριξη από το μηχανισμό».

Πέραν του μηχανισμού η Κύπρος εξετάζει τη δυνατότητα δανεισμού από χώρες εκτός ΕΕ και τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγων έναντι των μετοχών που θα λάβει με την έκδοση της Λαϊκής.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας συνέστησε ηρεμία και ψυχραιμία για να αντιμετωπιστούν, όπως τόνισε, όλα τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Δεν πρέπει να αποκλείουμε οτιδήποτε εφόσον αυτό μπορεί να είναι υπέρ και όχι σε βάρος της κυπριακής οικονομίας» επισήμανε.

Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας θα διαφυλαχθεί.