Κώστας Στούπας: Αυξάνονται οι πιθανότητες κατάρρευσης και δραχμής…

1) Αυξάνονται οι πιθανότητες κατάρρευσης και δραχμής…

Υπάρχει μια παλιά ιστορία από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο για μια ομάδα Γάλλων στρατιωτών που χάθηκε στα βουνά και μετά από πολυήμερες προσπάθειες κατάφερε να διασωθεί και να ενωθεί με την μονάδα της.

Όταν τους ρώτησαν πως τα κατάφεραν, απάντησαν πως βρήκαν ένα παλιό χάρτη σε κάποιο σακίδιο και αφού τον διάβασαν προσανατολίστηκαν και ακολούθησαν την πορεία που σχεδίασαν…

Όταν ο διοικητής ζήτησε και έλαβε τα χάρτη, είδε πως αυτός δεν ήταν της περιοχής που είχε χαθεί η ομάδα, αλλά κάποιας περιοχής στις Άνδεις της Νοτίου Αμερικής…

Ένας έστω και λάθος χάρτης ενίοτε είναι ικανός να μας οδηγήσει σε διέξοδο, γιατί μας ωθεί να κάνουμε κάτι, που δεν θα το κάναμε αν δεν μας παρακινούσε η ελπίδα σωτηρίας που μας δίνει.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις οικονομικές κρίσεις. Περισσότερο κεϋνσιανό ή φιλελεύθερο το μείγμα έχει μικρότερη σημασία σε σχέση με την προσπάθεια ή την ακινησία.

Δυστυχώς στην περίπτωση της Ελλάδας είναι η αδράνεια που κυριαρχεί. Ακινησία εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων για το αν είναι το βορεινό μονοπάτι ή το νότιο που οδηγούν πιο γρήγορα και με ασφάλεια στην έξοδο…

Σαν να μην έφτανε η αδράνεια των δυο χρόνων της χρεοκοπίας, μας προκύψαν και οι εκλογές που θα έδιναν λύση στην κοινωνική ένταση.

Δυστυχώς όσο πλησιάζουν οι εκλογές, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η επομένη ημέρα θα είναι χειρότερη της προηγούμενης.

Σε περιόδους κρίσης χρειάζεται ισχυρή ηγεσία προκειμένου να ακολουθηθεί η όποια επιλογή, έστω και αν είναι αυτή που δεν φαίνεται σαν η σωστότερη.

Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε κοινωνική αμφισβήτηση, αλλά διέθετε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ¾ της Βουλής. Παρ’ όλα αυτά διακρίθηκε για τις κωλυσιεργίες και όχι για τις μεταρρυθμίσεις.

Καμία επόμενη κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση, μνημονιακών ή αντιμνημονιακών δυνάμεων δεν φιλοδοξεί να συγκεντρώσει μεγαλύτερη νομιμοποίηση και ισχύ από αυτή της τελευταίας συγκυβέρνησης.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα είτε οι φιλομνημονιακές δυνάμεις κερδίσουν είτε οι αντιμνημονιακές θα έχουν μια ισχνή πλειοψηφία και ως εκ τούτου ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση στην Βουλή και στην Κοινωνία.

Το σκηνικό αυξάνει τις πιθανότητες «ατυχήματος» με συνέπειες που δεν μπορούν να προσδιοριστούν όχι για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Φαίνεται πως η συγκυρία της παγκοσμιοποίησης ευνοεί χαοτικά φαινόμενα με μια ελληνική «πεταλούδα» να είναι σε θέση να προκαλέσει τυφώνα στην Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Προ μηνών γράφαμε πως η κυβέρνηση Παπαδήμου και η δανειακή συμφωνία ήταν ένα βήμα μακρύτερα από το ενδεχόμενο της κατάρρευσης και της δραχμής. Φαίνεται πως πλέον είμαστε ένα βήμα εγγύτερα πάλι…

2) Η αγορά ανησυχεί…

Η αναβολή της δημοσιοποίησης των όρων ανακεφαλαίωσης των τραπεζών για μετά τις εκλογές, εκ πρώτης ανάγνωσης μοιάζει θετική εξέλιξη για τους παλιούς και νέους ιδιώτες μετόχους.

Βέβαια αρκεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές να συνεχίσει να εφαρμόζει τη δανειακή σύμβαση, εντός της οποίας περιλαμβάνεται και η ανακεφαλαίωση.

Θάχει ενδιαφέρον πάντως ο αντιμνημονικός «κούφιος» λόγος που τόσο ακόπως γίνεται αποδεκτός και είναι δημοφιλής, να κληθεί να κάνει πράξει τις δεσμεύσεις του, με συνέπεια να μην ανακεφαλαιωθούν οι ελληνικές τράπεζες, να κλείσει τις στρόφιγγες η ΕΚΤ και την πρώτη του επόμενου μηνός τα ΑΤΜ να είναι άδεια…

Μεγάλη ταραχή ίσον υπέροχη κατάσταση που έλεγε και ο πρόεδρος Μάο. Όπερ, αν δεν μπορείτε να αποτρέψετε την καταστροφή, διασκεδάστε μαζί της…

3) Περί της αξίας της ΔΕΗ…

Καλησπέρα κύριε Στούπα

Με την προϋπόθεση ότι έχετε χρόνο και διάθεση θα ήθελα την άποψή σας για την μετοχή της ΔΕΗ.

Υπάρχει κάτι άλλο, εκτός βέβαια των αποτελεσμάτων του 2011, που να δικαιολογεί το -30% τον τελευταίο

μήνα μόνο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Με εκτίμηση

Απάντηση: Δυστυχώς το άλλοτε κραταιό μονοπώλιο δύσκολα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του όχι να χρηματοδοτήσει την ανανέωση του παρωχημένου δυναμικού του.

Πελατειακή, κομματική λογική και συνδικαλιστική συνδιοίκηση έχουν αποδυναμώσει την εταιρεία που θυμίζει τους αντίστοιχους σοβιετικούς δεινόσαυρους πριν την πτώση τους.

4) Χρυσές λίρες…

Καλησπερα σας κύριε Στούπα. Καταρχας συγχαρητηρια για τα διαφωτιστικότα αρθρα σας. Διαβάζοντας το ακολουθο αρθρο σας http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1451123 προβληματιστηκα σχετικα με τις χρυσες λιρες που εχει η μητερα μου. Απο οσο ξερω ο αριθμος των λιρων δεν ειναι πανω απο 10 τις οποιες αγορασε γυρω στα 270 Ευρω πριν 1,5 χρονο. Τι θα θεωρουσατε καλυτερο να κανει με αυτες?

Ευχαριστω για το χρονο σας

Με εκτιμηση

Γιαννης Κ.

Απάντηση: Δέκα λίρες είναι όσες χρειάζεται κάποιος για να «χρυσώνει» τα νέα μέλη της οικογένειας…

Αν τις είχε αγοράσει πριν δέκα χρόνια κάτω από τα 70 Ευρω η μία, ίσως άξιζε να περιμένει πότε θα τις μετατρέψει σε μετοχές ή ντενεκέδες με λάδι και τσουβάλια αλεύρι…

Από επενδυτική σκοπιά το να αγοράζει κάποιος λίρες σε αυτά τα επίπεδα μοιάζει με το να αγοράζει μετοχές τον Ιούνιο του 1999 στις 4.000 μονάδες.

Υπάρχει το ενδεχόμενο των 6.400 μονάδων και μετά των 1.500 ή των 1.500 χωρίς τις 6.400 μονάδες… Ειλικρινά σε ένα σενάριο κατάρρευσης δεν μπορώ να ξέρω τι θα έχει αξία και τη όχι.

5) Ποιος μας χρεοκόπησε…

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εποχές που περνάμε είναι ταραγμένες και δύσκολες. Μιας και είναι προεκλογική περίοδος, θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου για διάφορα κείμενα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Η δική μου θέση είναι πως η λύση είναι κάπου στη μέση. Ελεύθερη οικονομία, με έλεγχο από ένα οργανωμένο και αποτελεσματικό κράτος. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο όλοι να ακούμε όλες τις γνώμες και μέσα από τη σύνθεση απόψεων να επικρατήσουν τα λογικότερα επιχειρήματα, ώστε να καταλήξουμε κάπου..

6) Προκοπή χωρίς απολύσεις στο δημόσιο δεν υπάρχει…

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι εάν σήμερα ΣΗΜΕΡΑ δεν απολυθούν 250.000 από το δημόσιο προκειμένου το ίδιο το δημόσιο να βρει τρόπους να μειώσει τη γραφειοκρατία επειδή δεν θα προλαβαίνουν προκοπή δεν υπάρχει.