Κώστας Στούπας: Εκλογές, ανατροπή μνημονίου και ο κίνδυνος για τράπεζες και καταθέσεις…

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο περισσότερο αναδεικνύεται το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει.

Το πιθανότερο σενάριο πλέον για την επόμενη των εκλογών Δευτέρα είναι η κατάσταση να είναι περιπλοκότερη και δυσμενέστερη της προηγούμενης της προκήρυξης των εκλογών Δευτέρας.

Στα πολλά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα της χώρας, να έχει προστεθεί και άλλο ένα: το κυβερνητικό.

Το σκηνικό αυτό λαμβάνει χώρα σε ένα διεθνές περιβάλλον αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, με την Ισπανία να δέχεται πλήγματα, αλλά και την Ολλανδία να αποτελεί τον πρώτο κρίκο της ισχυρής λίγκας των ΑΑΑ του βορρά που «ραγίζει» και επιβεβαιώνει πως: Κανείς δεν πρέπει να λογίζει τον εαυτό του σαν νησίδα ασφαλείας…

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως την επομένη των εκλογών δεν θα υπάρχει ούτε κυβέρνηση ισχυρότερη από πριν στην εξουσία, ούτε στην κοινωνία κυρίαρχο ρεύμα που θα οδηγεί συντεταγμένα προς κάποια κατεύθυνση…

Οι πελάτες του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου νιώθουν να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και τείνουν ευήκοα ώτα σε όποιον τυχάρπαστο τους υπόσχεται συνέχεια της ευημερίας με δανεικά.

Οι συντεχνίες αναζητούν προστάτες των προνομίων τους τα οποία υπήρξαν χάριν των δανεικών.

Το ένα εκατομμύριο άνεργοι αναζητούν σανίδα σωτηρίας ή «βρεγμένη» σανίδα τιμωρίας…

Όπερ, κατακερματισμός, σύγχυση, ένταση και χάος…

Σε αυτό το σκηνικό, όπως είναι φυσικό, είναι δύσκολο να προκύψει βελτίωση της κατάστασης. Η ανεργία μειώνεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται με επενδύσεις και οι επενδύσεις απαιτούν κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Όλα αυτά που δεν έχουμε εμείς και που για να δημιουργηθούν χρειάζονται ισχυρή πολιτική ηγεσία και κοινωνική συμφωνία.

Ακόμη και κάποιο μεταβατικό σχέδιο «Μάρσαλ» από τους συμμάχους είναι αδύνατο να μην έχει σαν προαπαιτούμενο ισχυρή πολιτική ηγεσία και κοινωνική συμφωνία.

Αυτά προς το παρόν δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα και έτσι είναι πιθανό σε έξι μήνες να έχουμε περισσότερους ανέργους παρά λιγότερους…

Όπως είναι φυσικό, στις ταραγμένες εποχές τα άκρα αποκτούν ρεύμα καθώς πλειοδοτούν σε ανεδαφικές υποσχέσεις.

Η αδιαφορία και αδυναμία του πελατειακού κράτους των «κουμπάρων» και των συνδικαλιστών (του δικομματισμού) να ελέγξει την λαθρομετανάστευση δημιούργησε τις ακροδεξιές «πολιτοφυλακές» στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στο πρόβλημα βοήθησε και η συστημική πελατειακή αριστερά εμποδίζοντας κάθε αναιμική προσπάθεια με ηθικολογίες και αφηρημένες διεθνιστικές «αρλούμπες».

Σε «αρλούμπες» όμως δεν φείδονται και οι αριστεροί που προτείνουν απλοϊκές στο θέμα της ανεργίας λύσεις όπως «Προσλαμβάνουμε όλους τους ανέργους, μειώνουμε τις ώρες εργασίας και κρατάμε σταθερούς τους μισθούς! Οι μόνοι που χάνουν είναι το κεφάλαιο που χάνει τα κέρδη του!»

Αν ήταν έτσι ο κόσμος θα ευημερούσε εδώ και αιώνες. Στην συνάρτηση παραγωγή πλούτου και κοινωνική ευημερία είναι που εκτός από τον εργαζόμενο χρειάζεται και το κεφάλαιο.

Ποιο κεφάλαιο έχει μείνει στην Ελλάδα για να χάσει τα κέρδη του; Ας υποθέσουμε πως τους προσλαμβάνει το κράτος, με τι θα τους πληρώνει; Τι θα παράγουν, σε ποιον θα το πουλάνε; Τα «παιδία παίζει» και ονειρεύονται να αναστήσουν στην Ελλάδα αυτό που κατέρρευσε στη Βουλγαρία με τη στήριξη της ΕΣΣΔ, χωρίς τελευταία…

2) Τα πράγματα δεν είναι καλά…

Η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει «νεκρή». Ο κόσμος είτε δεν έχει χρήματα να αγοράσει μετοχές, είτε αυτοί που έχουν προσπαθούν να τα κρατήσουν όσο πιο μακριά γίνεται από την Ελλάδα.

Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι ερωτήσεις για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διαφυλάξει κάποιος το αποταμίευμά του. Οι εξελίξεις συντείνουν σε νέο κύμα φυγής κεφαλαίων.

Οι τράπεζες προτείνουν μεταξύ άλλων ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζα Επενδύσεων που φέρει την εγγύηση των χωρών της Ε.Ε. Με ρωτούν πολλοί αν είναι ασφαλή.

Εκ πρώτης αναγνώσεως ναι. Σε δεύτερη ανάγνωση η ασφάλειά τους εξαρτάται από το μέλλον της ευρωζώνης και του ευρώ. Πριν δυο – τρία χρόνια το ενδεχόμενο διάλυσης ήταν ελάχιστο. Σήμερα δεν υπάρχει μέρα που να μη διαβάσει κάποιος ένα τέτοιο σενάριο στον τύπο.

Ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα καταγράψει και επίσημα την αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας ενδέχεται να δημιουργήσει ψυχολογική πίεση στην αγορά.

3) Ασφαλή τραπεζικά ομόλογα…

Κύριε Στούπα,

Είμαι κάτοχος εταιρικού ομολόγου της τράπεζας Άλφα, το οποίο είναι εγγυημένο στη λήξη του (2017). Το ομόλογο είναι δεκαετούς διάρκειας, με ανάκληση στην πενταετία (η οποία ήταν το 2012, όμως δεν ανακλήθηκε) και θεωρείται από την τράπεζα ως ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης.

Προ δύο ημερών το Private Banking της τράπεζας, του οποίου είμαι πελάτης και μέσω του οποίου αγόρασα το συγκεκριμένο ομόλογο, ως τοποθέτηση μηδενικού ρίσκου, έκανε μια προσφορά στους κατόχους εταιρικών ομολόγων της Άλφα για εξαγορά των ομολόγων τους στο 60% της κεφαλαιακής τους αξίας.

Επίσης δίνει τη δυνατότητα να αγοράσουμε στη συνέχεια άλλο ομόλογο της Άλφα, κατηγορίας senior, το οποίο λήγει επίσης το 2017, που θεωρείται πιο ασφαλές σε περίπτωση π.χ. πτώχευσης, στο 85% της αξίας τους. Πιστεύετε πως είναι σκόπιμη μια τέτοια ανταλλαγή, ή τουλάχιστον η εξαγορά του υπάρχοντος ομολόγου στο 60% της αξίας του;

Ευχαριστώ πολύ,

Ε.Μ.

Απάντηση: Η απόδοση συνδυάζεται πάντα με το ρίσκο σε όλες τις μορφές επενδύσεων, αλλά και πολλών άλλων πλευρών της συμπεριφοράς μεταξύ των ανθρώπων.

Αν την Κυριακή προκύψει μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση η οποία απορρίψει τη δανειακή σύμβαση στην οποία περιλαμβάνεται η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, οι τελευταίες θα χρεοκοπήσουν και θα κρατικοποιηθούν.

Θα κρατικοποιηθούν τα «κουφάρια» τους όμως γιατί τράπεζες χωρίς λεφτά μοιάζουν με ντενεκέδες χωρίς λάδι. Τούτο σημαίνει πως οι υποχρεώσεις των τραπεζών θα εκπέσουν. Δηλαδή εσείς που έχετε δανείσει μια τράπεζα ενδέχεται να μην λάβετε τίποτα.

Αν συμβεί αυτό το σενάριο, το 60% της αξίας που σας προσφέρουν τώρα είναι ελκυστικό.

Αν δεν συμβεί αυτό και δεν δεχτείτε τη προσφορά υπάρχει η ελπίδα να εισπράξετε το ποσό που έχετε επενδύσει ακέραιο.

Τα νέα ομόλογα που σας προτείνουν δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προσφέρουν μεγαλύτερη εξασφάλιση σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαίωση προσεχώς όπως έχει προβλεφθεί με αυτά που ισχύουν μέχρι την Κυριακή. Ίσως υπάρχει κάποια τεχνική λεπτομέρεια που δεν μου την αναφέρετε.

Η βασική αρχή του δανεισμού είναι πως όταν ο δανειζόμενος χρεοκοπεί ο δανειστής χάνει τα χρήματά του και προσφεύγει στην δικαιοσύνη με μακροπρόθεσμες συνέπειες και αμφίβολα αποτελέσματα. Η ανακεφαλαίωση είναι μια μέθοδος αποφυγής της χρεοκοπίας που εξασφαλίζει δανειστές και καταθέτες. Γιατί και οι καταθέτες δανειστές είναι…