Κώστας Στούπας: Η τύχη καταθέσεων, μετοχών, χρυσού σε συνθήκες πιθανής ελληνικής κατάρρευσης…

1) Η τύχη καταθέσεων, μετοχών, χρυσού σε συνθήκες πιθανής ελληνικής κατάρρευσης…

Το 63% των αναγνωστών της στήλης στη διπλανή δημοσκόπηση πιστεύει πως οι εκλογές θα περιπλέξουν χειρότερα τα προβλήματα της χώρας παρά θα συμβάλλουν στην επίλυσή τους.

Δυστυχώς τα δημοσκοπικά ευρήματα τους δικαιώνουν, καθώς κοινός τόπος σε όλες τις έρευνες είναι μια εικόνα χάους για την επόμενη μέρα.

Στην κοινή γνώμη φαίνεται να κυριαρχεί μια αντίληψη τιμωρίας η οποία σε μια παραληρηματική εκδοχή ξεπερνά και τα όρια της ανεπίστρεπτης αυτοτιμωρίας.

Ακόμη και μια συγκυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων που συμφωνούν έξοδο από τη χρεοκοπία μέσω της δανειακής συμφωνίας με τους εταίρους στα πλαίσια της παραμονής στο ευρώ, δεν φαίνεται να εγγυάται σταθερότητα και ανάταξη της χώρας.

Πόσο μάλλον μια πλειοψηφία των δυνάμεων του ετερογενούς αντιμνημονιακού λαϊκισμού που υπόσχεται τα πάντα: Δωρεάν ρωσικό ή κινέζικο δανεισμό, αναπλήρωση χαμένων συντάξεων και χαμένων μισθών, διαγραφή τραπεζικών δανείων στους ιδιώτες, μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ και εξεύρεση μυθικών κοιτασμάτων από υδρογονάνθρακες κλπ.

Δεν θα μου προκαλέσει καμιά εντύπωση την επόμενη εβδομάδα αν εμφανιστεί κάποιος «αγύρτης» που θα υποσχεθεί την μετά θάνατο ζωή στον παράδεισο με αντάλλαγμα την ψήφο και σε λίγες μέρες να κτυπάει διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις…

Μόνο ανάταξη μέσω της εργασίας και «δάκρυα» υπόσχονται ελάχιστοι και αυτοί είναι εξαφανισμένοι από τις δημοσκοπήσεις. Όταν θα κυριαρχούν αυτές οι απόψεις θα πλησιάζει το τέλος της ελληνικής χρεοκοπίας. Προς το παρόν ας ετοιμαζόμαστε για την πιθανότητα των χειροτέρων.

Έχουμε χάσει τα «φρένα»…

Όπως αντιλαμβάνεσθε ως κοινωνία έχουμε σπάσει τα φρένα και κατευθυνόμαστε με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε πρόσκρουση με το πρώτο τυχαίο εμπόδιο που θα βρεθεί στην τροχιά μας.

Επειδή στο σύμπαν που ζούμε δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα, μοιραία αφού υποφέρουμε θα καταλήξουμε στη μια και μοναδική λύση που υπάρχει για να σταθούμε από τα πόδια μας και να βγούμε από την κρίση: Να παράγουμε περισσότερα απ’ όσα καταναλώνουμε. Αυτό δηλαδή που μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας ευνομούμενης πολιτείας, μιας πειθαρχημένης κοινωνίας και μιας ανταγωνιστικής ιδιωτικής οικονομίας…

Επειδή όμως αυτό δεν φαίνεται να γίνεται κατανοητό από την κοινωνία μας με λογικά επιχειρήματα και παραδείγματα, μοιραία είναι πολύ πιθανό πλέον να γίνει κατανοητό μέσω μιας κατάρρευσης.

Χαρακτηριστικό δείγμα της επαφής της κρίσης της κοινωνίας μας με την πραγματικότητας είναι η επιστολή που δημοσίευσε η Αυγή στην οποία κάποιος συμπολίτης μας απειλεί να αυτοκτονήσει επειδή η σύνταξη των 1.800 ευρώ δεν του φτάνει να πληρώνει δάνεια 1.680 ευρώ το μήνα. Βλέπε: Κύριοι, εσείς ζείτε, εγώ δεν υπάρχω…
Πως επιβιώνουμε μιας κατάρρευσης…

Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν μια άτακτη κατάρρευση για χώρα με τριπλάσιες εισαγωγές από εξαγωγές σημαίνει προβλήματα ομαλής τροφοδοσίας για καύσιμα, φάρμακα και τρόφιμα. Αυτό από μόνο του υπόσχεται σκηνές πανικού ανάλογες της Αλβανίας μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Χότζα.

Πως μπορεί κάποιος να διαφυλάξει τα περιουσιακά του στοιχεία σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης;
Καταθέσεις

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα κινδυνεύουν από την επιστροφή στη δραχμή και την αυτόματη μετατροπή τους σε ένα νόμισμα που με την υπάρχουσα αξιοπιστία της χώρας εντός και εκτός, θα υποστεί αλλεπάλληλες υποτιμήσεις.

Καταθέσεις στο εξωτερικό: Οι καταθέσεις στο εξωτερικό κινδυνεύουν από διακρατικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις χώρες στις οποίες βρίσκονται. Έτσι εξηγείται η φυγή ελληνικών καταθέσεων από χώρες της ευρωζώνης και την Ελβετία προς εξωτικούς παράδεισους. Ασφαλείς είναι οι καταθέσεις στο εξωτερικό που βρίσκονται σε χώρες που δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες. Επειδή μάλιστα μια πιθανή διάλυση του ευρώ μπορεί να δημιουργήσει παγκόσμια αναταραχή, μια διασπορά σε περισσότερα νομίσματα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. Σε περιόδους πανικού πάντως το δολάριο λόγω της πολιτικής ισχύος των ΗΠΑ κερδίζει έδαφος.

Καταθέσεις και χρέος: Ένα από τα σενάρια που ίσως προκύψει από τον μετεκλογικό συσχετισμό δυνάμεων όπως διαμορφώνεται είναι η δέσμευση μέρους των καταθέσεων για την αποπληρωμή μέρους του δημοσίου χρέους.

Διαγραφή τραπεζικών χρεών: Αρκετά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα εκμεταλλευόμενα ένα σοβαρό υπαρκτό πρόβλημα υπόσχονται «κούρεμα» και διαγραφή χρεών. Τα χρήματα τα οποία έχουν δανείσει οι τράπεζες προέρχονται από καταθέσεις ή δανεικά (λόγω εμπάργκο των αγορών) από ΕΚΤ. Μοιραία «κούρεμα» των χρεών προς τις τράπεζες σημαίνει απώλεια καταθέσεων ή απιστία απέναντι στην ΕΚΤ.

Ακίνητα

Τα ακίνητα αποτελούν σε ομαλές συνθήκες ένα περιουσιακό στοιχείο με σταθερή αξία. Σε συνθήκες όμως μιας κοινωνίας που θα αντιμετωπίζει βασικές ελλείψεις και στενότητα ρευστότητας, οι τιμές των ακινήτων ξευτιλίζονται και η ανάγκη κάλυψης βασικών αναγκών βγάζει ακίνητα στο σφυρί για ένα κομμάτι ψωμί.

Στο μέσον και περί τα τέλη τις κρίσης είναι καλό να αγοράζεις ακίνητα όχι να πουλάς. Επιπλέον οι τιμές των ακινήτων δεν είναι οι πρώτες που ανεβαίνουν μετά την κρίση. Ο κόσμος πρώτα θα αποταμιεύει για χρόνια και μετά θα αρχίσει να επενδύει σε ακίνητα.

Ομόλογα

Στην Ελλάδα, για να δανειστεί ξανά το κράτος από ιδιώτες, θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια. Μοιραία ο χρυσός κανόνας των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών επιβάλλεται εκ των πραγμάτων. Το ερώτημα είναι πόσο χαμηλά θα καθίσει η ισορροπία εσόδων εξόδων του κράτους. Τα ξένα ομόλογα κινδυνεύουν από την αύξηση των επιτοκίων των μελλοντικών εκδόσεων, κάτι πολύ πιθανό σε συνθήκες πληθωριστικών προσδοκιών.
Μετοχές

Οι μετοχές είναι από τα πλέον ευαίσθητα στις διακυμάνσεις επενδυτικά προϊόντα. Οι μετοχές έχουν προεξοφλήσει κατά ένα μεγάλο μέρος το χειρότερο σενάριο.

Οι μετοχές δεν πρόκειται να ανακάμψουν αν δεν διαφανεί να δρομολογείται τροχιά εξόδου από το αδιέξοδο, είτε μέσω εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και παραμονής στο ευρώ, είτε μέσω δραχμής, είτε μέσω βίαιης πολιτειακής μεταβολής που θα επιβάλει κοινωνική ειρήνη…

Μακροπρόθεσμα υπάρχουν τρεις κίνδυνοι για τις ελληνικές μετοχές σε αυτή την φάση του κύκλου. Ο πρώτος είναι η χρεοκοπία της εταιρείας που αντιπροσωπεύουν.

Ο δεύτερος είναι μια επιτυχημένη δημόσια προσφορά που θα σας πάρει τις μετοχές σε πολύ χαμηλή τιμή.

Ο τρίτος είναι ένα κομμουνιστικό καθεστώς που θα κρατικοποιήσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Όποιος μπορεί να αποφύγει τους τρεις αυτούς κινδύνους και επενδύσει σε μετοχές, μπορεί να ελπίζει σε αστρονομικές αποδόσεις μόλις αλλάξουν τα δεδομένα.

Χρυσός
Ο χρυσός σε σχέση με ακίνητα, μετοχές και καταθέσεις προσφέρει το πλεονέκτημα πως μπορεί να προφυλάξει τα περιουσιακά στοιχεία κάποιου με σχετική ασφάλεια.

Σε συνθήκες κατάρρευσης και πανικού όμως η αξία του είναι σχετική. Όταν κάποιος δεν μπορεί να εξασφαλίσει βασικά διατροφικά είδη ή φάρμακα που είναι απαραίτητα και διαθέτει χρυσό θα αναγκαστεί να τα ανταλλάξει σε εξευτιλιστικές αναλογίες για το πολύτιμο μέταλλο. Σε συνθήκες κατάρρευσης η κερδοσκοπική ευκαιρία είναι να μαζεύει κάποιος χρυσό με αντάλλαγμα, πετρέλαιο, φακές, αλεύρι, ζαμπονάκια και λάδι… και όχι το αντίστροφο.

Όπως είχε γράψει κάποιος αναλυτής παλιότερα, σε συνθήκες κατάρρευσης ένας λαχανόκηπος και ένα περίστροφο, αξίζουν περισσότερο από ένα μπαούλο χρυσές λίρες. Το τραγικό της κατάστασης που έχουμε περιέλθει η οποία πλέον μοιάζει με κινούμενη άμμο και με κάθε κίνηση όλο και βυθιζόμαστε βαθύτερα.

2)Ποια αγορά; Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε χώρα αύριο;

Η αγορά προεξοφλεί πως οι εκλογές όχι απλά δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της χώρας, αλλά θα περιπλέξουν χειρότερα την κατάσταση.

Την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα θα υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι κινήσεις των ιδιωτικών κεφαλαίων προς τη χώρα όμως δεν θα οριστικοποιηθούν αν δεν σταθεροποιηθεί πρώτα το πολιτικό σκηνικό.

3) Ρευστότητα και μετρητά…

Κύριε Στούπα θα ήθελα να πω την άποψη μου και σας παρακαλώ εάν μπορείτε να μου απαντήσετε.

Εάν από αύριο όλοι μας αρχίζαμε να πληρώνουμε τα πάντα, ας νομοθετήσουν εάν είναι σωστή η άποψη μου, με πιστωτικές κάρτες, αλλά τα πάντα από τον καφέ μέχρι το ψωμί, δεν θα καταφέρναμε να έχουμε ρευστότητα στις τράπεζες που τόσο την χρειαζονται, και δεύτερο δεν θα ήταν ένας τρόπος για να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο της φοροδιαφυγής.

Ευχαριστώ Δημήτρης
P.S. είμαι περίεργος για την απάντηση σας για να δω εάν οικονομοτεχνικά έχει βάση

Απάντηση: Ο τρόπος που λέτε ίσως αποτελεί μια δραστική λύση κατά της φοροδιαφυγής. Θίγει όμως θέματα προσωπικής ελευθερίας, αφού πολλοί θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το αγοραστικό σας και όχι μόνο προφίλ.

Όσο για την επίλυση του θέματος της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος δεν θα προσέφερε καμιά υπηρεσία. Η έλλειψη ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος δεν είναι θέμα έλλειψης μετρητών, αλλά χρημάτων. Τα μετρητά είναι μια μορφή χρήματος, άλλη μια είναι η λογιστική μορφή. Όταν εσείς έχετε ένα βιβλιάριο με κατάθεση 10.000 ευρώ αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχουν στο ταμείο του υποκαταστήματος μετρητά 10.000 ευρώ. Η τράπεζα μπορεί να αποκτήσει ρευστότητα όχι μαζεύοντας τα μετρητά που κυκλοφορούν, αλλά μαζεύοντας καταθέσεις ή δανεικά από τράπεζες του εξωτερικού που έχουν περίσσευμα ή με τεχνητό τρόπο από την ΕΚΤ με την προσφορά λογιστικού χρήματος.
4) Γιατί δεν μας σώζουν οι μισθοί Βουλγαρίας;

Μια πολύ παραστατική απάντηση από ένα αναγνώστη της στήλης για το πρόβλημα της Ελλάδας. Και γιατί οι μισθοί θα μειώνονται χωρίς να προσφέρουν καμιά λύση στο πρόβλημα.

Βλέπε: Γιατί δεν μας σώζουν οι μισθοί Βουλγαρίας;

5) Ευρω και ΕΕ…
Κύριε Στούπα,
Πόσο εφικτό είναι να φύγουμε απ΄ το ευρώ, παραμένοντας όμως στην Ερωπ. Ενωση?
Σίγουρα οι δανειστές μας θα μας έχουν δέσει χειροπόδαρα αλλά λέω , μήπως….
Ευχαριστώ…

Νικος Στεργιανος

Απάντηση: Νομίζω πως πρόκειται για κάτι πολύπλοκο για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις. Ένα πιθανό σενάριο π.χ. είναι αυτό που είχε πει ο Πολωνός πρωθυπουργός πως η διάλυση του Ευρω μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν ενδοευρωπαϊκό πόλεμο, όπως τον παλιό καλό καιρό. Η φυγή μιας χώρας, αυξάνει τον κίνδυνο διάλυσης της ζώνης και αυτή διάλυσης της ΕΕ.

Πηγή:www.capital.gr