Κώστας Στούπας: Πότε θα είναι ασφαλείς ξανά οι καταθέσεις…

1) Πόθεν έσχες και δημεύσεις περιουσιών…

Η χώρα τελεί υπό διάλυση, καθώς η χρεοκοπία έδωσε την χαριστική βολή σε ένα κράτος συντεχνιών και πελατών που είχε στηθεί με την μεσολάβηση όλων των πολιτικών κομμάτων μόνο και μόνο για να ληστεύει τους πόρους της κοινωνίας και μέσω του δανεισμού και αυτούς των μελλοντικών γενεών.

Από τους 700 τυφλούς στην Ζάκυνθο, εμφανίστηκαν 100 και από αυτούς απεδείχθη πως οι 60 έβλεπαν. Τέτοια φαινόμενα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες…

Χιλιάδες συμμορίες συνεχίζουν να ληστεύουν το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία.

Ο γιατρός διευθυντής του Ασκληπιείου Βούλας που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω πριν από δυο χρόνια να εκβιάζει για φακελάκι 3.000 ευρώ, επέστρεψε στο νοσοκομείο, γιατί το πειθαρχικό δεν πρόλαβε να αποδώσει ευθύνες. Ένας εισαγγελέας δεν υπάρχει;

Ο Ιατρικός Σύλλογος που ξόδεψε χιλιάδες ευρώ για να «προστατέψει» του πολίτες από τα γενόσημα ή για να προστατέψει τα ποικίλα κέρδη από τις υψηλές δαπάνες για ακριβά φάρμακα, δεν έχει τιμωρήσει κανένα επίορκο μέλος του…

Η δικαιοσύνη έχει μεταβληθεί σε υπηρεσία του «Αγίου Πέτρου», δικάζει και αποδίδει ευθύνες μετά από χρόνια και δεκαετίες, όταν οι ένοχοι έχουν αποδημήσει σε τόπους χλοερούς και οι απόγονοι ξεκοκαλίζουν τα κλοπιμαία.

Είναι προφανές πως και με την τεχνική υποστήριξη της τρόικα κάτι αρχίζει να κινείται. Είναι φανερό ποιοι κόπτονται για την εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την παρουσία των ελεγκτών.

Λεφτά υπάρχουν…

Το όλο «παραμύθι» της μεταπολίτευσης είχε στηθεί στη βάση του λεφτά υπάρχουν. Όποιος υποσχόταν πως υπάρχουν περισσότερα κέρδιζε τις βουλευτικές ή τις συνδικαλιστικές εκλογές και στην συνέχεια μοίραζε αυτά που δεν υπήρχαν.

Ακόμη και σήμερα, όμως όποιος πολιτευθεί με σύνθημα λεφτά υπάρχουν, οι δημοσκοπήσεις τον βγάζουν αυτόματα εντός Βουλής. Δεν φταίνε οι άλλοι λοιπόν για τα επερχόμενα.

Τα περί επαχθούς χρέους και τοκογλύφων των άκρων, αποτελούσαν και αποτελούν το άλλοθι, για να καλυφθούν τα φαινόμενα της διαφθοράς και της κατάχρησης της πολιτικοσυνδικαλιστικής νομενκλατούρας.

Η χώρα χρεοκόπησε και βαδίζει με ταχύτητα προς τον μηδενισμό του κοντέρ. Στο χέρι μας είναι να το πράξουμε αυτό συντεταγμένα με την βοήθεια των εταίρων στην Ευρώπη ή εν μέσω χάους και διάλυσης.

Εν μέσω χάους και διάλυσης, είναι φανερό πως οι κλέφτες θα προσπαθήσουν να κρύψουν τις ευθύνες, φωνάζοντας περισσότερο και δείχνοντας άλλους, εύκολους στόχους για το δημόσιο θυμικό. Τους ξένους που επιβουλεύονται το γένος.

Αν θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο αμαρτωλό παρελθόν, πρέπει να αποδώσουμε ευθύνες και για να συμβεί αυτό πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες να αποδοθούν οι ευθύνες. Συντεταγμένα μέσω του θεσμού της δικαιοσύνης που θα πρέπει εντός δυο – τριών μηνών το πολύ να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, αν ισχύει και κατά 10% το όλοι μαζί τα φάγαμε, θα πρέπει να ελεγχθεί το πόθεν έσχες όλων μας σε βάθος όσων χρόνων είναι τεχνικά δυνατό.

Τα περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να αιτιολογηθούν με βάση δηλωθέντα εισοδήματα, θα πρέπει να θεωρηθούν είτε κλοπή των δημοσίων εσόδων μέσω της φοροδιαφυγής ή προϊόν διαφθοράς.

Η κοινωνία θα πρέπει να απαιτήσει όσα μπορεί από αυτά που της κλάπηκαν.

Δεν ξέρω αν το μνημόνιο είναι αρκετό για να βγάλει από το τέλμα της χρεοκοπίας, καταλαβαίνω όμως πως το αντιμνημονιακό μέτωπο με πρόφαση την λανθασμένη οικονομική συνταγή προσπαθεί να καλύψει τις δικές μας ευθύνες, ως λαού για την χρεοκοπία μας.

Στο χέρι μας είναι η συντεταγμένη δικαιοσύνη ή η ασύντακτη εκτόνωση που θα δώσει άφεση στους κλέφτες…

2) Στραβός είναι ο γιαλός ή…

Η κυρία Μέρκελ δεν είναι δημοφιλής στην Ελλάδα για μια σειρά από λόγους που είναι ποικίλοι και γνωστοί. Στην Ελλάδα τα μέσα ενημέρωσης μας έχουν καλλιεργήσει την εντύπωση πως η εν λόγω κυρία είναι το ίδιο μισητή και στην υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Μέχρι που πριν μερικές μέρες ήρθε στο φως μια δημοσκόπηση που την έβγαλε δημοφιλέστερη πολιτικό στην Ευρώπη.

Είναι προφανές πως αν δεν είναι στραβός ο γιαλός, είμαστε εμείς που αρμενίζουμε στραβά…

3) Το χρηματιστήριο είναι ευκαιρία…

Στα χρηματιστήρια ενίοτε σαν τρόπος ακτινογράφησης της κατάστασής τους ενδείκνυνται τα θεμελιώδη στοιχεία της μάκρο και μίκροοικονομίας, ενίοτε οι μεταβολές στις συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας και ενίοτε τα χέρια στα οποία βρίσκονται τα «χαρτιά».

Το 2007 τα θεμελιώδη στοιχεία δεν έδειχναν την κατάσταση που ελλόχευε κάτω από τα χαλί και θα εκδηλωνόταν τα επόμενα τρία – τέσσερα χρόνια.

Το 2007-10 κανένας δεν πίστευε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη. Τώρα τίποτε δεν μπορεί να προβλέψει την κατάσταση που θα υπάρχει μετά 2-3 χρόνια.

Η πραγματικότητα δεν είναι ούτε αριστερή, ούτε νεοφιλελεύθερη. Η πραγματικότητα θα μειώνει μισθούς και θα δημιουργεί ανέργους μέχρι που θα αλλάξουν όσα πρέπει να αλλάξουν για να επιστρέψουν οι καταθέσεις και να προσελκυστούν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Υπό την έννοια αυτή ο εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη έχουν δρομολογηθεί. Οι επικείμενες εκλογές είναι εκλογές αποδόμησης, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να επιτρέψουν απρόσκοπτα ή και να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις.

Οι επόμενες εκλογές θα είναι αυτές που θα αποτυπώσουν τις ισορροπίες και τα νέα δεδομένα της νέας μεταπολίτευσης.

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το πλέον υποτιμημένο μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Η παραμικρή βελτίωση θα το εκτινάξει.

Τα διαγράμματα των μετοχών σε αρκετές περιπτώσεις αποτυπώνουν προβληματισμούς και προσδοκίες.

Βλέπε: Στάση αναμονής και αντιστροφή πορείας…

4) ΕΤΕ

Δεν υπάρχει θέμα συνοικεσίου με άλλη τράπεζα, ούτε η συγκυρία ενόψει των εν εξελίξει διαδικασιών ορισμού της ανακεφαλαιοποίησης επιτρέπει τώρα τέτοιου είδους βολιδοσκοπήσεις.

Από την άλλη πλευρά όσοι παρατήρησαν το υπέρ του ενός εκατομμυρίου άθροισμα των αγοραστών στις δημοπρασίες της Παρασκευής εύλογα έμειναν με το ερώτημα…

5) Μη τραπεζικές…

Η αφύπνιση των μη τραπεζικών μετοχών την εβδομάδα που πέρασε αναπτέρωσε προσδοκίες. Στην αγορά όμως δεν ανιχνεύτηκαν πηγές εκπόρευσης των εντολών βάσει σχεδίου και σεναρίου.

Η συνέχιση της τάσης ή όχι αυτή την εβδομάδα ίσως μας διαφωτίσει περισσότερο.

6)Ο ρωσικός παράγων…

Η εμφάνιση ρώσικων εταιρειών ενδιαφερομένων για αποκρατικοποιήσεις επιβεβαιώνει, την παρουσία του παράγοντα στο δημόσιο διάλογο. Οι πληροφορίες λένε πως και περί των τραπεζικών εξελίξεων, μόνο από ρωσικά συμφέροντα έχουν εκδηλωθεί βολιδοσκοπήσεις, εκτός κάποιων αμφιβόλων προθέσεων επενδυτικών funds…

Το γεγονός επίσης πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν να εξιχνιαστεί το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού καταμαρτυρά και τις διαθέσεις που υπάρχουν.

7) Η ευρωπαϊκή λύση…

Επικειμένων των γαλλικών (τον Απρίλιο) και γερμανικών (το 2013) εκλογών, η περί ης ο λόγος Αριστερά παρουσιάζει ως λύση του ελληνικού προβλήματος την ευρωπαϊκή λύση την οποία έχει στα σκαριά η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προς εφαρμογήν, μόλις αλλάξουν οι συσχετισμοί. Θαυμάσια! Βλέπε: Η αντιμνημονιακή δημαγωγία…

8) Πότε θα είναι ασφαλείς ξανά οι καταθέσεις…

Κ. Στούπα καλημέρα,
Μετά την ολοκλήρωση του PSI όπως γράφετε, απομακρύνθηκε ο κίνδυνος της δραχμής. Είναι ασφαλές κατά τη γνώμη σας όσοι αποσύρει καταθέσεις από τις τράπεζες να τις επιστρέψουν. Αν όχι ακόμη, πότε το βλέπετε;
Βελισάριος Π.

Απάντηση: Η ολοκλήρωση του PSI ήταν το πρώτο βήμα. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν το δεύτερο. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης που θα προκύψει το τρίτο. Αν έχει τα χαρακτηριστικά μιας κυβέρνησης Μόντι, ίσως να είναι και το τελευταίο…

Η ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων το Φθινόπωρο, δεν βλέπω πως θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι, θα είναι καθοριστική επίσης.

Κώστας Στούπας
Πηγή:www.capital.gr