Κ. Μητσοτάκης: «Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες»

«Δεν θέλω να προεξοφλήσω τις αποφάσεις του υπουργικού ούτε τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, αλλά θα επαναλάβω αυτό που είπε ο ΥΠΟΙΚ, ο κατώτατος θα είναι πάνω από τα 800 ευρώ. Αλλά γενικά υπάρχει μια εικόνα αύξησης των μισθών στη χώρα» τόνισε προανήγγειλε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Star.

«Οι τιμές παραμένουν υψηλές. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για μείωση τιμών με στοχευμένες παρεμβάσεις» παραδέχθηκε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ μιλώντας για την ακρίβεια τόνισε: «Τα πρόστιμα που έχουμε βάλει ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ. Θα δούμε σύντομα μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ. Τα χειρότερα είναι πίσω μας… Η φήμη των πολυεθνικών θα πάθει ζημιά, όταν παραβαίνουν τον νόμο θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν, θα είμαστε αμείλικτοι στην επιβολή προστίμων».

Μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025 για τους αγρότες

Αναφερόμενος στους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται καθ’ οδόν για την Αθήνα, δεσμεύτηκε για μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025. «Οι αγρότες έχουν δίκιο, πρέπει ο πρωτογενής τομέας να μεγαλώσει. Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες και το γνωρίζουν» σημείωσε επίσης ο Κ. Μητσοτάκης.

«Τα τρακτέρ θα φτάσουν στο Σύνταγμα, ζητώ από τους αγρότες να είναι σε συντονισμό με την Αστυνομία ώστε να δημιουργηθεί όσο το δυνατό μικρότερη αναταραχή» πρόσθεσε επίσης, σημειώνοντας πως οι αγρότες έχουν δίκιο στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων. «Αν έπρεπε να πάμε τυπικά με τον νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν. Αλλά καταλαβαίνω γιατί και οι αγρότες μας θέλουν να κάνουν μια συντεταγμένη κινητοποίηση. Τόσοι διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας, γιατί να μην έχουν το δικαίωμα και οι αγρότες μας; Αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την Αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες να είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Αστυνομία», υπογράμμισε.

«Θα δούμε πιστεύω έναν μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πολης… Πάντα η προϋπόθεση είναι να μη διαταράσσεται στο μέτρο του εφικτού η κυκλοφορία της πόλης και να αποφεύγεται οιαδήποτε βία και ακρότητα. Οι κινητοποιήσεις ήταν λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν περιορισμένη. Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε πολλά αιτήματα αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι έχουν δίκιο» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση έχει περιορίσει σημαντικά το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων π.χ. για το γάλα. Είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες. Χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες βλέπω παραγωγούς που έρχονται σε επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας το προϊόν. Και αυτός είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων. Πιστεύω πολύ στον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή. Και ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένους καταναλωτής. Και ο καταναλωτής μπορεί να μας βοηθήσει και να πέσουν οι τιμές».

«Το να έχουμε αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα είναι και ένα μέσο πίεσης δικό μου προς τις Βρυξέλλες. Όταν θα πάω να διαπραγματευτώ, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο. Θα πω ότι και εμείς είχαμε διαδηλώσεις και θα πω ότι στην ταχύτητα του “πρασινίσματος”, τη μετάβαση σε μια γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές. Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα. Άρα θα έχουμε μια κίνηση κλιμάκωσης αύριο και μετά τα πράγματα θα μπουν στον ρυθμό τους, θα αρχίσει η περίοδος της σποράς» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Για στεγαστικό και ενοίκια

Αναφερόμενος στη μεγάλη άνοδο των ενοικίων, ο πρωθυπουργός τόνισε είπε πως είναι στόχος να δοθούν στην αγορά τα 700.000 ακίνητα που παραμένουν κλειστά και επεσήμανε: «Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Τώρα τα ενοίκια έχουν ανέβει, με μια πρόσθετη βοήθεια από το κράτος, έχει νόημα να ανοίξει το κλειστό διαμέρισμα. Στην golden visa, θα ανέβουν τα όρια στις 800.000 για τα μεγάλα αστικά κέντρα και για τα νησιά και θα πάει στις 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να μιλάμε για επενδύσεις σε ακριβότερα ακίνητα και όχι για όσα είναι βασικά στην αγορά».

Μη κρατικά πανεπιστήμια

«Η μεταρρύθμιση αποτελούσε κορυφαία προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Δεν εχουμε χρονο να χάσουμε, θα τρέχουμε με αυτούς τους ρυθμούς όλη την τετραετία. Τα 5/6 των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο και την ενίσχυση του» είπε ο Κ. Μητσοτάκης για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και πρόσθεσε: «Τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι κορυφαία προεκλογική μας δέσμευση. Η ίδρυσή τους θα γίνει με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει στα δημόσια πανεπιστήμια… Δεν θα έχουμε πανεπιστήμια-πολυκατοικία που απλά θα δίνουν ένα πτυχίο. Πτυχίο που μπορεί να πάρει κανείς από το εξωτερικό και να έχει επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα… Αποτελεί πάγια άποψή μου ότι μόνο καλό στο δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί να κάνει ο ανταγωνισμός, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι απλά μια ευκαιριακή μπίζνα αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που μπορούν να μετατρέψουν τη χώρα σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης… Εμένα με νοιάζει το δημόσιο πανεπιστήμιο να λειτουργήσει ως φάρος ποιότητας».

Για τις καταλήψεις: «Θα μας βρουν απέναντι»

«Δεν δέχομαι παράνομες πράξεις» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις καταλήψεις. «Εκκενώσαμε την πρυτανεία του ΑΠΘ. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι θα καταλύσουν με τη βία μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει. Όσες φορές χρειάζεται και μαζί με τους πρυτάνεις να βρούμε τρόπους πιο σταθερής φύλαξης. Αλλά η παρέμβαση της Αστυνομίας κατέστη εφικτή, επειδή αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο».

Για απογευματινά χειρουργεία: «Να μπορέσουμε να λύσουμε την ουσία του προβλήματος»

«Αυτό που δεν έχει ειπωθεί είναι ότι το κράτος θα έρθει και θα αγοράσει απογευματινά χειρουργεία και θα τα προσφέρει δωρεάν στους πολίτες», τόνισε μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία. «Έχει έρθει η κυβέρνηση να κάνει πράξη όσα λέει και να σπάσει και κάποια αυγά, για να μπορέσουμε να λύσουμε την ουσία του προβλήματος που είναι σε κάποιες περιοχές οι πολύ μεγάλες αναμονές που για εμένα δεν είναι αποδεκτές».

Για τις ευρωεκλογές

«Αυτές οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές, γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο δυνάμεων της μετριοπάθειας απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Ας σκεφτούν λίγο στην Ευρώπη να μην πυροβολούν τα πόδια μας, δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα. Αν πάτε να το πείτε στις Βρυξέλλες, θα γελάνε. Καταλαβαίνω γιατί θέλουν να χτυπήσουν το ΕΛΚ κι εμένα. Αυτό που είναι ασυγχώρητο είναι ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές που έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από ψήφισμα που ζητά τη διακοπή πόρων για την Ελλάδα. Και είναι υπόλογοι και αυτοί και οι αρχηγοί τους. Και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης, είναι ένα να ασκείς κριτική και άλλο να βάζεις τους ευρωβουλευτές σου να πυροβολούν την Ελλάδα. Αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή που ξεπερνιέται» σημείωσε ο πρωθυπουργός.