Κ. Μητσοτάκης: «Κεντρικός στόχος η ενίσχυση των σχέσεων με την Ινδία»

«Λέω στους Ινδούς φίλους ότι είμαστε το φυσικό σκαλοπάτι εισόδου στην Ευρώπη και πέρα από αυτή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue» στο Δελχί.

«Η Ελλάδα πάει καλά και λέμε στις ινδικές επιχειρήσεις “παρακαλώ, ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι”» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας, τοίζοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες αξίες και είναι τόσο κοντά όσο ποτέ.

«Είστε ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο που πρέπει να γίνει γνωστό» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Ινδία, υπογραμμίζοντας την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την ευημερία. «Σήμερα η Ινδία είναι παγκόσμια δύναμη, ηγετικός παίκτης» πρόσθεσε και ανέφερε ότι η ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε. – Ινδίας πρέπει να είναι βασικός στόχος για την Ευρώπη, ενώ είναι ήδη κεντρικός στόχος για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι δύο χώρες έχουν πολλές ομοιότητες και αξίες. Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στις μεταρρυθμίσεις είπε ότι την περίοδο 2015 -2019 ο λαϊκισμός υποσχέθηκε πολλά και δεν πραγματοποίησε τίποτα και στη συνέχεια η πολιτική άλλαξε. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την ταχύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ χαρακτηρίζεται «χώρα της χρονιάς».

«Σήμερα είμαι περήφανος που μιλάω σε εσάς για μια διαφορετική Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε και στην ινδική οικονομία, μίλησε επίσης για τις ελληνικές επενδύσεις στην Ινδία όπως και για τις ινδικές στην Ελλάδα, όπως αυτή στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.

«Έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα μέχρι το 2030» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε θέματα όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κλιματική αλλαγή, η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος συμπληρώνει δύο χρόνια. «Η Ουκρανία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας πόλεμος στην Ευρώπη. Είναι πρόκληση για τη διεθνή σταθερότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.