Κ. Σκρέκας: «Στην Κρήτη το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ το 2030»

Σειρά επαφών και συσκέψεων με παραγωγικούς φορείς είχε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της περιοδείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη.

Ο κ. Σκρέκας συμμετείχε μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθάναση, τον υφυπουργό Οικονομικών – αρμόδιο για θέματα φορολογικής πολιτικής Απόστολο Βεζυρόπουλο, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα και τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάση Κοντογεώργη σε ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της περιοχής στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου. Το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της κυβέρνησης για την Περιφέρεια Κρήτης στο τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Στις παρεμβάσεις του ο κ. Σκρέκας, αφού προηγουμένως άκουσε τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις αγωνίες των παραγωγικών φορέων της περιοχής, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε διαθέσει 8 δισ. εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, από τα οποία μόλις το 30% προήλθε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Απορροφούμε επί πολλούς μήνες το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων των τιμών ενέργειας. Δώσαμε προτεραιότητα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Καταργήσαμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυξήσαμε τον ανταγωνισμό και δώσαμε τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επιλέγουν πάροχο. Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε για όσο διάστημα συνεχίζεται η κρίση…».

Μιλώντας ειδικά για την Κρήτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε αναφερόμενος στη Κρήτη: «Είναι ο τόπος που αποτελεί πρωτοπορία στον ελληνικό τουρισμό. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη Κρήτη, με έναν βιώσιμο τρόπο, με βιώσιμες υποδομές. Η Κρήτη μπορεί να χρησιμοποιεί 100% καθαρή ενέργεια και να συμβάλει καθοριστικά στον εθνικό στόχο που έχουμε θέσει, το 80% της κατανάλωσης να προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030».

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για καθαρή ενέργεια στην περιοχή, ο κ. Σκρέκας τόνισε, μεταξύ άλλων: «Δίνουμε τη δυνατότητα με νόμο που θα φέρουμε τις επόμενες εβδομάδες, να δημιουργηθούν επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν ΑΠΕ, να συνδέονται κατευθείαν στην υψηλή τάση και να εγκαθιστούν συστήματα με μπαταρίες επομένως να πετυχαίνουν και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Αναβαθμίζουμε τα δίκτυα εντός Κρήτης, σχεδόν 100 εκατ. για υψηλή τάση, 50 εκατ. για μέση και χαμηλή τάση ενώ υλοποιούμε απαραίτητες υποδομές σε απόβλητα και λύματα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκλεισε την παρέμβασή του αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες και στις έρευνες που γίνονται, λέγοντας ότι είναι «μια νέα πιθανή πηγή πλούτου» και πρόσθεσε: «Αν αυτή η προσπάθεια ολοκληρωθεί, θα μπορούσαμε να εξάγουμε και να καλύπτουμε σημαντικό ποσοστό της ευρωπαϊκής κατανάλωσης».