Λάκης Γαβαλάς: ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, 12 εκατ. ευρώ Χρέος προς το Δημόσιο

Νέες βαρύτατες κατηγορίες έρχονται στο… προσκήνιο για τον Λάκη Γαβαλά, αυτήν τη φορά για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το γνωστό «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»!

Ετσι, ακόμη πιο… βαριά θα γίνουν της φυλακής τα σίδερα για τον γνωστό επιχειρηματία και λαμπερό πρόσωπο της showbiz Λάκη Γαβαλά αφού μετά την προφυλάκισή του την περασμένη Δευτέρα, επειδή δεν απέδωσε ΦΠΑ περίπου 150.000 ευρώ, έρχονται εναντίον του νέες συμπληρωματικές κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που, όπως και η μη απόδοση ΦΠΑ, είναι αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.

Παράλληλα, με απόφαση της Αρχής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δεσμεύονται 16 ακίνητά του αξίας δεκάδων εκατομυρίων ευρώ σε Μύκονο, Κηφισιά και Παιανία, καθώς και τέσσερις λογαριασμοί του σε ελληνικές τράπεζες με ποσά 134.685 ευρώ, προκειμένου να διασφαλίσει το Δημόσιο τις απαιτήσεις του από τις φοροοφειλές του επιχειρηματία, που ανέρχονται σε περίπου 12 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, σε πόρισμά της που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διαπιστώνει, έπειτα από έρευνα, που έκανε στα περιουσιακά στοιχεία του Λάκη Γαβαλά ότι η ακίνητη περιουσία που απέκτησε ο επιχειρηματίας είναι προϊόν εγκληματικής ενέργειας.

Δηλαδή αγόρασε περιουσιακά στοιχεία με χρήματα που απέκρυψε για τα οποία δεν απέδωσε φόρους και συγκεκριμένα είναι προϊόν φοροδιαφυγής σε βαθμό κακουργήματος, καθώς η αξία τους υπερβαίνει κατά πολύ το όριο των 150.000 ευρώ, που θέτει ο νόμος για τα κακουργήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο πόρισμα της Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος γίνεται λόγος για «εγκληματικό προϊόν φοροδιαφυγής», το οποίο ο Λάκης Γαβαλάς «νομιμοποίησε» με την απόκτηση ακριβών ακινήτων, όπως στην Κηφισιά, που φέρεται να διαθέτει έκταση περίπου 5 στρεμμάτων, και στη Φτελιά της Μυκόνου, όπου φέρεται να διαθέτει έπαυλη σε οικόπεδο 4,8 στρεμμάτων, καθώς και σε περιοχές της Παιανίας, όπου «μετράει» 14 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων.

Στο ίδιο πόρισμα γίνεται αναφορά σε τέσσερις λογαριασμούς του επιχειρηματία στις τράπεζες Eurobank, Εθνική, Εμπορική και Πειραιώς, όπου βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν αντίστοιχα ποσά, 56.087 ευρώ, 39.578 ευρώ, 31.000 ευρώ και 18.000 ευρώ.

Το πόρισμα της Αρχής αναμένεται να χρεωθεί σε Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου στη συνέχεια να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στην υπόθεση της φοροδιαφυγής, που ήδη εκκρεμεί εναντίον του.

Ο 60χρονος επιχειρηματίας αναμένεται να κληθεί το επόμενο διάστημα από τον εισαγγελέα, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με βάση τα αναφερόμενα στο πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματος.

Θα είναι η τέταρτη φορά, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, που ο Λάκης Γαβαλάς θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, για υποθέσεις οφειλών του προς το Δημόσιο. Ηδη βρίσκεται προφυλακισμένος, στις φυλακές του Μαλανδρίνου Φωκίδας (αφού έκανε μια στάση στην Αμφισσα, μετά την τρίτη σύλληψή του, που αφορούσε μη καταβολή ΦΠΑ περίπου 150.000 ευρώ (κακούργημα), για το 2011, από τη δεύτερη εταιρεία του, τα συνολικά χρέη της οποίας ανέρχονται σε 500.000 ευρώ.

Ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος άνοιξε το… χορό των προφυλακίσεων, καθώς είναι ο πρώτος από τους εκατοντάδες συλληφθέντες για φοροοφειλές που κατέληξε στη φυλακή, είχε συλληφθεί για πρώτη φορά στις αρχές Δεκεμβρίου 2011 από άνδρες του ΣΔΟΕ, στο σπίτι του στο Κολωνάκι, λίγο μετά την επιστροφή από νυχτερινό κέντρο. Αφέθηκε ελεύθερος και μέχρι την τελευταία σύλληψή του συνέχισε απερίσπαστος την κοσμική ζωή..

Η πρώτη σύλληψη του Λάκη Γαβαλά -και τότε για κακούργημα- ήταν για μη καταβολή ΦΠΑ 1,5 εκατ. ευρώ. Μετά την απολογία του, ο 10ος τακτικός ανακριτής, με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα, τον είχε αφήσει ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Ελεύθερος είχε αφεθεί ο 60χρονος και την προπερασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, άνδρες της οικονομικής αστυνομίας του ξαναπέρασαν χειροπέδες στα χέρια για τρίτη φορά και φαρμακερή…

ΠΗΓΗ: Εθνος της Κυριακής