Λαϊκή: Χωρίς εγκρίσεις ΔΣ οι αγορές ομολόγων

Το διοικητικό συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας δεν είχε εγκρίνει εκ των προτέρων τη μεγάλη επένδυση της Τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα, ανέφερε σήμερα η ηγεσία του Ομίλου, χαρακτηρίζοντας ως το μεγαλύτερο λάθος της τράπεζας την αγορά των ελληνικών ομολόγων.

«Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι η επικέντρωση σε τόσο μεγάλο κίνδυνο δεν ήταν σωστή και σοφή απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Μιχάλης Σαρρής μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου, μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων του νέου ΔΣ που διόρισε η κυβέρνηση.

«Τέτοιου είδους αποφάσεις θα έπρεπε να είχαν παρουσιαστεί στις επιτροπές και το συμβούλιο των τραπεζών και να εγκριθούν εκ των προτέρων. Πράγμα το οποίο όπως διαφάνηκε από τις έρευνες που έχουμε κάνει ότι δεν έχει γίνει».

Ανοίγοντας για πρώτη φορά το φάκελο ευθυνών για την κατάσταση που υπάρχει στην Τράπεζα μετά τις ζημιές €3,6 δις που κατέγραψε το 2011, η παρούσα ηγεσία της Τράπεζας εξήγησε ότι δεν έδωσε έγκριση για τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, από τις οποίες η τράπεζα έχασε πέραν των €2 δις.

Ακόμα και όταν η Κεντρική Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου το Μάρτιο του 2010, με επιστολή στην οποία έκανε σύντομη αναφορά στα ομόλογα, η διοίκηση της Τράπεζας και τα αρμόδια όργανα δεν ενημερώθηκαν, λέχθηκε σήμερα.

«Ενημερωθήκαμε για την επιστολή εκ των υστέρων», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρίστος Στυλιανίδης, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις μετά την απόφαση του κράτους να αναλάβει υποχρεώσεις μέχρι €1,8 δις για στήριξη της Τράπεζας.

Σε πλήρη ταύτιση με τις δηλώσεις του πρόεδρου Μιχάλη Σαρρή επανέλαβε ότι «η επένδυση στα ελληνικά ομόλογα δεν είχε την έγκριση ή απόφαση του διοικητικού συμβούλιου ή άλλων αρμοδίων οργάνων», συστήνοντας υπομονή μέχρι τη διεξαγωγή έρευνας».

Κατά τη διάσκεψη η οποία έγινε υπό τη σκιά της επικείμενης κρατικοποίησης της Τράπεζας λόγω της αδυναμίας της να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων, ο πρόεδρος της τόνισε «αν και ο βασικός μας στόχος είναι η εξεύρεση κεφαλαίων δεν έχουμε παραγνωρίσει και το γεγονός ότι θα πρέπει να γίνει και μια ανάλυση των λόγων και των συνθηκών που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αποδοθούν ευθύνες ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τα λάθη του παρελθόντος».

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η κινδυνολογία για έξοδο της από την ευρωζώνη έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες εξεύρεσης στρατηγικών επενδυτών, παραδέχθηκε ο πρόεδρός της Λαϊκής Τράπεζας, Μιχάλης Σαρρής, λίγες μέρες μετά την έκδοση διατάγματος που οδηγεί στην κρατικοποίησή της.

Λόγω της δυστοκίας στην εξεύρεση επενδυτών και της πιθανότητας αποτυχίας της έκδοσης, πρόσθεσε, το κράτος ήρθε και υλοποίησε το στόχο για αναδοχή της έκδοσης κεφαλαίου από την τράπεζα.

Η κίνηση αυτή, ανέφερε, εξασφαλίζει την επιτυχία της έκδοσης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Δάνεια μετόχων

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι μέλη του ΔΣ κατέχουν μεγάλα ποσά σε δάνεια από τη Λαϊκή εξήγησε ότι «στα πλαίσια των καθηκόντων μας αρχίσαμε μια διερεύνηση η οποία βρίσκεται υπό εξέλιξη» είπε για να λάβει το λόγο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής και να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Τα δάνεια προς τους διοικητικούς συμβούλους διέπονται από αυστηρές κανονιστικές οδηγίες και υπάρχουν περιορισμοί», ανέφερε.

«Για παράδειγμα» σημείωσε «τα ανεξασφάλιστα δάνεια προς του συμβούλους δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5% του κεφαλαίου ενώ με τους σημερινούς περιορισμούς δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2%».

Εξήγησε ακόμη ότι «λόγω του ότι ένα ποσοστό του κεφαλαίου λόγω PSI έχει διαγραφεί, πιθανόν κάποια δάνεια να παρουσιάζουν σε υπέρβαση από το επιτρεπτό όριο του 2% που ισχύει σήμερα».

Στο σημείο παρενέβη ο κ. Στυλιανίδης λέγοντας ότι «θα ζητηθεί να συμμορφωθούν οι σύμβουλοι και όσοι δεν συμμορφώνονται οφείλουν να παραιτηθούν από το ΔΣ», είπε.

Πρόσθεσε πάντως ότι αυτές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις και ότι αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας αφορά όμιλο επιχειρήσεων συμβούλου.

Και δεν αφορά κανένα σύμβουλο για τους οποίους έχουν γίνει πρόσφατα αποδεκτές οι παραιτήσεις τους (σ.σ. τους Νεοκλή Λυσάνδρου, Κωσταντίνο Μυλωνά και Πλάτωνα Λανίτη).