Λουκάς Παπαδήμος: Την Μεγάλη Εβδομάδα η ημερομηνία των εκλογών

«Την απάντηση για το πότε θα γίνουν εκλογές θα τη δώσω όταν επιστρέψω στην Αθήνα  την Μεγάλη Εβδομάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση  μετά τη συνάντησή του, στη Λευκωσία, με τον ΑρχιεπίσκοποΧρυσόστομο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Νωρίτερα ο κ. Παπαδήμος εξεδήλωσε την αντίθεσή του προς τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, τουλάχιστον στην παρούσα φάση,  κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής. Η δήλωση του έλληνα Πρωθυπουργού αποτελεί στήριξη προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια ενόψει και της κρίσιμης σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η στάση της Αθήνας δεν προκαλεί έκπληξη, σε μία στιγμή μάλιστα που η Τουρκία έχει αναλάβει διεθνή διπλωματική εκστρατεία στα Ηνωμένα Εθνη αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ενόψει και της ανάληψης της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ από τη Λευκωσία την 1η Ιουλίου. Η τουρκική πρωτοβουλία έχει δύο πτυχές: η πρώτη είναι να πειστεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι – μουν να συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη και η δεύτερη, αν αυτό δεν ευοδωθεί, να τερματιστεί η διαδικασία.

 

Στο παιχνίδι αυτό έχει αναβαθμισμένο ρόλο και ο Ντερβίς Ερογλου. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης έχει στείλει επιστολή προς τον κ. Μπαν με την οποία εμφανίζεται διατεθειμένος να αποδεχθεί τη διασταυρούμενη ψήφο και να είναι εποικοδομητικός στο περιουσιακό, αρκεί να γίνει πολυμερής διάσκεψη. Αντίγραφα της επιστολής έλαβαν τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση,Στέφαν Φούλε. Παράλληλα, ο κ. Ερογλου μεταβαίνει την Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία, ως προσκεκλημένος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), ο οποίος είναι Τούρκος.
Το παρασκήνιο
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες από τη Λευκωσία, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα επιλέξει λογικά μία μέση οδό. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης είναι ανέφικτη, τόσο για τεχνικούς όσο και για πολιτικούς λόγους (καθώς η Κύπρος και η Ελλάδα εμφανίζονται αρνητικές στο ενδεχόμενο αυτό, κάτι που θα μετέτρεπε την πρόσκληση σε φιάσκο).

 

Ωστόσο, ο κ. Ντάουνερ μάλλον δεν θα προτείνει τον τερματισμό των συνομιλιών, αλλά τη συνέχισή τους και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας παρά τις τουρκικές απειλές για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το σκεπτικό είναι ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα αναλάβουν ενεργότερο ρόλο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές στα θέματα – αγκάθια (ιδιαίτερα στο περιουσιακό).

 

Το κρισιμότερο ζήτημα όμως είναι η αλλαγή των όρων του παιχνιδιού. Διπλωματικοί κύκλοι επιμένουν ότι αυτό που συζητείται από τα Ηνωμένα Εθνη είναι να τερματιστεί η «κυπριακή ιδιοκτησία» των συνομιλιών. Αυτό αναμένεται να είναι το αντάλλαγμα ώστε να αποδεχθεί η Άγκυρα τη μη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης μέχρι τον Ιούνιο. Λεπτομέρειες για τους ακριβείς σχεδιασμούς δεν υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η σχετική ιδέα είναι βρετανικής προελεύσεως.

 

Αυτό καθίσταται σαφές και στην έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων για τις σχέσεις Βρετανίας και Τουρκίας. Στο κείμενό της επισημαίνεται ότι αν μέχρι τα τέλη του 2012 δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές επιλογές που θα προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες για διευθέτηση. Σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε μεγάλο κίνδυνο η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, κάτι που δεν συμφέρει το Λονδίνο.