Λ. Παπαδήμος και Γ. Προβόπουλος για τις τράπεζες


Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα εξετασθεί σήμερα το απόγευμα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Προβόπουλος θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και για το περιεχόμενο της Έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2011. Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες και οι κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μετείχαν στο PSI με ελληνικά ομόλογα 43 δισ. ευρώ, καθώς και με δάνεια ύψους 6,5 δισ. που έχουν χορηγήσει προς προβληματικές ΔΕΚΟ.

Σε κάθε περίπτωση, η ζημιά θα ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ, όσο είναι και τα ίδια κεφάλαια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σήμερα. Που σημαίνει ότι η παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι απαραίτητη για όλους.

Αγνωστη παραμένει ακόμη η μέθοδος λογιστικής απεικόνισης των ζημιών του PSI στα τραπεζικά αποτελέσματα του 2011. Μάλιστα, εφόσον υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των όρων αποτύπωσης των ζημιών αναμένεται να ζητηθεί παράταση για τη δημοσίευση των τραπεζικών ισολογισμών πέραν της 31ης Μαρτίου.