>"Μάζεψε τα κομμάτια της" η Wall Street

>
Μεγάλο μέρος των απωλειών της Τετάρτης ανέκτησαν σήμερα οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, επιδοκιμάζοντας την πρόοδο που σημειώνει η Ιαπωνία στην προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την πυρηνική κρίση που ξέσπασε μετά το σεισμό και το τσουνάμι. Τα βλέμματα στρέφονται στη σημερινή σύνοδο των G7, όπου οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρότερων κρατών του κόσμου θα συζητήσουν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να ηρεμήσουν οι αγορές, αν και δεν αναμένονται δραστικές αποφάσεις.

Στήριξη στην αμερικανική αγορά δόθηκε και “από μέσα”, χάρη στα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία από την αγορά εργασίας αλλά και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της FedEx.

Θετικός πρωταγωνιστής στο ταμπλό, ο κλάδος ενέργειας που “χαιρέτισε” την επιστροφή της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Τις μετοχές ενέργειας συνόδεψαν στο θετικό έδαφος οι μετοχές πρώτων υλών αλλά και οι μετοχές του βιομηχανικού κλάδου.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 161,29 μονάδες (1,39%) κλείνοντας στις 11.774,59 μονάδες. Νωρίτερα ο δείκτης βρέθηκε να ενισχύεται έως και 187 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 19,23 μονάδων (0,73%) φτάνοντας τις 2.636,05 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 16,84 μονάδων (1,34%) στις 1.273,72 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δέκα κλάδοι που απαρτίζουν το δείκτη έκλεισαν με κέρδη.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 26 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 4 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Hewlett-Packard κλείνοντας στα 41,43 δολάρια με άνοδο 1,29 δολάρια ή σε ποσοστό 3,21%. Ακολούθησαν η Pfizer με κέρδη 3,01% στα 19,88 δολάρια και η Verizon στα 35,33 δολάρια με άνοδο 3,00%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Cisco (-0,29%), η Kraft (-0,29%) και η Microsoft (-0,04%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,04 δολάρια ή σε ποσοστό 1,39%

Μακροοικονομικά μεγέθη

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Μαρτίου.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 16.000 στις 385.000 ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση κατά 9.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 401.000.από 397.000.

Με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2009 κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε συγκρατημένος, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,5% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Αυτό ακολούθησε αύξηση 0,4% τους προηγούμενους δύο μήνες. Για τους τελευταίους 12 μήνες οι τιμές σημειώνουν άνοδο 2,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, σημείωσε μικρή άνοδο 0,2% το Φεβρουάριο. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1% τον περασμένο μήνα.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 0,5% των τιμών καταναλωτή και μικρότερη άνοδο 0,1% του δομικού πληθωρισμού.

Απροσδόκητη πτώση 0,1% κατέγραψε το Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η Federal Reserve.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η παραγωγή των εταιρειών κοινής ωφέλειας υποχώρησε κατά 4,5% λόγω του ζεστού σχετικά χειμώνα ωστόσο ο μεταποιητικός κλάδος εμφάνισε αύξηση. Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας υποχώρησε οριακά στο 76,3% από το 76,4%

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Στην υποβάθμιση του outlook της PG&E σε αρνητικό από σταθερό προχώρησε η Standard & Poor΄s Ratings Services διατηρώντας παράλληλα την πιστοληπτική αξιολόγηση σε BBB+.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο οίκος παράλληλα αναθεώρησε το επιχειρηματικό προφίλ της εταιρείας σε ισχυρό από άριστο.

“Η αναθεώρηση του outlook και του επιχειρηματικού προφίλ αντανακλά την άποψή μας πως μία σειρά λαθών έχει υπονομεύσει την αξιοπιστία της διοίκησης στο δημόσιο και στο ρυθμιστικό περιβάλλον,” αναλύτρια της S&P, Anne Selting.

Στα αποτελέσματα της ημέρας, αύξηση κερδών και πωλήσεων ανακοίνωσε η αλυσίδα καταστημάτων ρούχων Guess Inc. για το δ΄ τρίμηνο χρήσης ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, η Guess ανακοίωσε αύξηση κερδών 19% στα 103,3 εκατ. δολ. ή 1,11 δολ. ανά μετοχή από 86,6 εκατ. δολ. ή 93 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα ανήλθαν σε 756,9 εκατ. δολ. από 642 εκατ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 1,06 δολ. ανά μετοχή με έσοδα 724,5 εκατ. δολ.

Πτώση κερδών ανακοίνωσε η FedEx Corp. για το τρίτο τρίμηνο χρήσης παρά την ενίσχυση των εσόδων της. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 231 εκατ. δολ. ή 73 cents ανά μετοχή από 239 εκατ. δολ. ή 76 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 11% και διαμορφώθηκαν σε 9,66 δισ. δολ. Σε προσαρμοσμένη βάση, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 81 cents ανά μετοχή.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη στα 83 cents ανά μετοχή.

Πηγή:www.capital.gr