>Μάχη για το μεσοπρόθεσμο με τους βουλευτές του ΠαΣοΚ

>
Στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ για θέματα Οικονομίας, ο οποίος θα συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα μετατεθεί το πεδίο της μάχης για τους βουλευτές που έχουν υπογράψει επιστολή – διάβημα προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Οι δεκαέξι βουλευτές ζητούν να συγκληθούν άμεσα τα όργανα του κόμματος και της Βουλής ώστε να υπάρξει ένας απολογισμός για τον ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου και παράλληλα να μην κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με ένα άρθρο και να μην ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Η κίνηση αυτή των κυβερνητικών βουλευτών αιφνιδίασε τους επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρότι υπήρχαν σημάδια μεγάλης δυσαρέσκειας, από την πλευρά των βουλευτών τόσο για τα διαφαινόμενα μέτρα όσο και για τη διαδικασία που έχει αποφασιστεί να ακολουθηθεί. Έτσι από το πρωί τους ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις για να ξανασκεφτούν τη συγκυρία και να μην προχωρήσουν στην κατάθεση της επιστολής. Συνομιλίες με τους βουλευτές είχαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού αλλά και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Β. Έξαρχος αλλά και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ.κ. Χρ. Πρωτόπαπας και Π. Ευθυμίου, ο οποίος επισήμανε ότι ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να υπάρξει λύση στην κρίση χρέους της χώρας και δεν είναι σωστό να δοθεί η εντύπωση ότι αμφισβητείται στο εσωτερικό και ότι είναι Πρωθυπουργός υπό αίρεση.

Οι βουλευτές όμως δεν μεταπείστηκαν. Όπως έγραψαν στην επιστολή τους και επαναλάμβαναν στις ιδιωτικές συνομιλίες τους, για αυτούς είναι θέμα πολιτικής τιμής και προσωπικής αξιοπρέπειας να συζητήσουν τι πήγε στραβά στην οικονομική πολιτική και ιδίως στην εκτίμηση για τα μέτρα του 2011, καθώς τους ζητείται να εγκρίνουν ένα πρόσθετο πακέτο ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Με το περιεχόμενο της επιστολής συμφωνούν και άλλοι βουλευτές που δεν έχουν υπογράψει το κείμενο, για διάφορους λόγους, όμως και όσοι είχαν τη πρωτοβουλία δεν ήθελαν να προκαλέσουν μέτωπο με την κυβέρνηση αλλά να πιέσουν για να γίνει μια συζήτηση που θεωρούν απαραίτητη. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της κυρίας Βάσως Παπανδρέου ότι οι βουλευτές ζητούν τα αυτονόητα.

Το κείμενο άλλαξε τρεις φορές έπειτα από συζήτηση που έκαναν οι υπογράφοντες βουλευτές μεταξύ τους με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να υπάρχουν διατυπώσεις, οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό αξιοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Ποτέ δεν κρύψαμε τι γίνεται. Πάντοτε είχαμε και έχουμε βουλευτές οι οποίοι τολμούν και υπουργούς οι οποίοι πηγαίνουν και αναμετρώνται με την ίδια την πολιτική τους. ΄Όσα τόλμησε αυτή η κυβέρνηση μέχρι τώρα, δεν έχει τολμήσει καμία κυβέρνηση στο παρελθόν. Τους βουλευτές μας, αλλά και τους βουλευτές συνολικά του ελληνικού Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση τους σέβεται όσο κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί μέχρι τώρα», δήλωσε.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, επισημαίνεται ότι τα κομματικά και κοινοβουλευτικά όργανα θα συγκληθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά θα εισαχθεί με τις κανονικές διαδικασίες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Ούτως ή άλλως την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό την υπογράφουν πέντε μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και οι οποίοι θα μπορούσαν να «μπλοκάρουν» τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ωστόσο, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να «σπάσει» το μεσοπρόθεσμο σε περισσότερα άρθρα. Το ερώτημα που υπάρχει τώρα είναι πως θα αντιδράσουν οι βουλευτές στον ΚΤΕ. Πάντως δεν πρόκειται για οργανωμένη ομάδα – αντιθέτως έχουν υπογράψει το κείμενο μέλη από διάφορες τάσεις του ΠαΣοΚ μεταξύ των οποίων και πέντε «προεδρικοί» βουλευτές – και έτσι οι αποφάσεις αναμένεται να είναι ατομικές.