Μέσω της ΤτΕ η συμμετοχή των Ταμείων με 19 δισ. ευρώ

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που απορρίπτουν την εθελοντική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) απηύθυνε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι αν δεν πετύχει το PSI, τότε η χώρα και τα Ταμεία θα καταρρεύσουν. Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες ομολογιούχους, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι θα ληφθεί μέριμνα για την κάλυψη των ζημιών μετά την ολοκλήρωση του PSI και την ενεργοποίηση του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) θα συμπεριλάβει στο PSI ομόλογα ύψους περίπου 19 δισ. ευρώ τα οποία ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία και μέσω του κοινού λογαριασμού βρίσκονται στον έλεγχο της ΤτΕ.

Με αφορμή τις αντιδράσεις των διοικήσεων πολλών Ταμείων και την άρνησή τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αποτυχία του PSI θα οδηγούσε σε άμεση κατάρρευση των Ταμείων καθώς πρακτικά η αξία των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους θα μηδενιζόταν.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ιδιωτών ομολογιούχων ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα, 9.500 από τους 11.000 ομολογιούχους, κατέχει ομόλογα έως 100.000 ευρώ. Τα ομόλογα αυτά θα αντιμετωπιστούν με ενιαίο τρόπο, δηλαδή θα συμμετάσχουν στο PSI, αλλά -προσέθεσε- κατηγορίες πολιτών που πρέπει να προστατευθούν θα προστατευθούν με ειδικούς μηχανισμούς. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί η δημόσια πρόταση προς τους ομολογιούχους για την ανταλλαγή, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της Ελλάδας είναι η συναλλαγή να ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Τρίτο πακέτο

Το χρέος της Ελλάδας το 2020 θα εξακολουθεί να κινείται γύρω στο 160% του ΑΕΠ, εκτιμά σε έκθεσή της η Royal Bank of Scotland, που κάνει λόγο για ανάγκη και τρίτου πακέτου διάσωσης για την περίοδο 2015-2020, το οποίο υπολογίζει περίπου στα 110 δισ. ευρώ.

Τέλος, η γερμανική ταμπλόιντ Bild αξιοποιεί το PSI για δημιουργία εντυπώσεων. Αφού αγόρασε ελληνικά ομόλογα αξίας 10.000 ευρώ πριν από ένα τρίμηνο στη μισή τιμή, σήμερα η εφημερίδα δημοσιεύει την άρνησή της να συμμετάσχει στο εθελοντικό «κούρεμα», ανακοινώνοντας ότι «η Ελλάδα της ζητεί “κούρεμα” 7.000 ευρώ», κάτι στο οποίο λέει «όχι». Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, το «κούρεμα» δεν μπορεί από μόνο του να βοηθήσει την Ελλάδα να ορθοποδήσει, καθώς «δεν απαντά στο ερώτημα πώς θα ανακάμψει η οικονομία και πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Η εφημερίδα αγόρασε τα ομόλογα σε μια δημόσια πρόκληση να πληρωθεί στο ακέραιο την αξία τους όταν αυτά λήξουν, στις 20 Μαρτίου.