Νέα «επεισόδια» προστίθενται στο θρίλερ της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα και της έγκαιρης ολοκλήρωσης του PSI, προκαλώντας… νευρική κρίση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και απώλειες.
Η «διελκυστίνδα» μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και οι πολιτικοί ελιγμοί της γερμανικής πλευράς εντείνουν εκ νέου τη νευρικότητα στο ελληνικό ταμπλό, που παρακολουθεί στον ξένο Τύπο σενάρια καθυστέρησης μέρους ή ακόμη και όλου του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, με παράλληλη αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας.
Έτσι, η «ανακούφιση» της αγοράς για την επεισοδιακή υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από την ελληνική Βουλή δίνει πλέον τη θέση της σε νέους «πονοκεφάλους», που τροφοδοτούν πιέσεις στο Χ.Α. και που επανέφεραν την Τετάρτη τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα των 800 μονάδων.
Εννοείται ότι τα πράγματα θα ήταν εντυπωσιακά χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE, αν η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο της Coca-Cola, δεν λειτουργούσε σαν σχετικό ανάχωμα στην πτώση, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε και η μετοχή της Βιοχάλκο.
Μία Coca-Cola που αρκετοί αναλυτές περίμεναν σήμερα να βρεθεί υπό σχετική πίεση, καθώς τα αποτελέσματα έτους 2011 ήταν μάλλον χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς.
Αιτία της “contrarian” κίνησης, τα σενάρια για πιθανή επιστροφή κεφαλαίου.
Από εκεί και πέρα και σήμερα έγινε απόλυτα αντιληπτό, αφ΄ ενός η διάθεση κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο (κάτι που είχε διαφανεί και στις προηγούμενες συνεδριάσεις) και αφ΄ ετέρου ότι δυστυχώς η βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. θα συνεχίσει να εξαρτάται από πολιτικές δηλώσεις (εντός και εκτός της Χώρας) και από την εν εξελίξει “διελκυστίνδα” μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.
Δυστυχώς την νευρικότητα στο Χ.Α. επιτείνει και η συμπεριφορά των υπόλοιπων μη Τραπεζικών Δεικτοβαρών τίτλων, κάτι που είχε επισημάνει έγκαιρα η στήλη.
ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και όχι μόνο, συνέχισαν να απογοητεύουν και μάλιστα σήμερα οι δύο πρώτοι έχασαν σημαντικά ψυχολογικά και τεχνικά στηρίγματα.
Ο πρώτος με εντυπωσιακή ευκολία έχασε το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ και την τεχνική στήριξη των 6,90 ευρώ και έκλεισε λίγο ψηλότερα από την επόμενη στήριξη των 6,50 ευρώ, στο χαμηλό ημέρας και με αξιοπρόσεκτο ανεκτέλεστο υπόλοιπο προς πώληση.
Καθοδική διάτρηση των 6,50 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο προς την ζώνη στήριξης 6,11 – 6,00 ευρώ.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο σημερινός όγκος συναλλαγών στην μετοχή του Οργανισμού, ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων και αυτό δεν είναι τεχνικά θετικό μήνυμα.
Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΔΕΗ που επέστρεψε σε τιμές χαμηλότερες των 4,00 ευρώ και όλα (όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση) θα “παιχτούν” στην στήριξη των 3,70 ευρώ.
Μεταβαίνοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ που ηγήθηκε της πτώσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε δύο συνεδριάσεις χάθηκαν τα εντυπωσιακά κέρδη της Δευτέρας για Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, με τις δύο πρώτες να κλείνουν χαμηλότερα από το κλείσιμο της πτωτικής Παρασκευής, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε ακριβώς στο ίδιο κλείσιμο με αυτό της 10/2.
Αντίθετα διατηρούν κάποια κέρδη σε σχέση με την Παρασκευή οι Eurobank, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο.
Τεχνικά, η Alpha Bank έχασε την πρώτη στήριξη των 1,64 ευρώ και αν δεν αντιδράσει άμεσα η αμέσως επόμενη στήριξη ορίζεται από την ζώνη 1,40 – 1,30 ευρώ.
Περιθώρια “υγιούς” υποχώρησης μέχρι τα 2,85 – 2,80 ευρώ είχε ο τίτλος της Εθνικής, όμως έδωσε καθοδική διαφυγή και έτσι η επόμενη αντίσταση οριοθετείται στα 2,60 – 2,50 ευρώ. ζώνη μέσα στην οποία έκλεισε η μετοχή.
Πολλά για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν στα 0,90 – 0,88 ευρώ, για την μετοχή της Eurobank. Καθοδική διάτρηση θα ανεβάσει στροφές στην τάση και θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη αντίσταση στα 0,78 ευρώ.
Ο Τραπεζικός δείκτης έστω και σχετικά οριακά έχασε τις 430 μονάδες και αν δεν αντιδράσει άμεσα η επόμενη στήριξη οριοθετείται στην ζώνη 370 – 360.
Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης στην σημαντική υποχώρηση της Παρασκευής είχε κλείσει στις 435,31 μονάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ενώ το σημερινό -11,12% είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες για το 2012 (οι μεγαλύτερες στις 3/2, -11,8%).
Ο FTSE έκλεισε υψηλότερα από την “διακεκαυμένη ζώνη” των 312 με 300 μονάδων. Η επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπασή της θα ανοίξει το δρόμο προς το σημείο στήριξης των 280 μονάδων “χαλώντας” το υπάρχουν θετικό διαγραμματικό τοπίο.
Αντιθέτως η διακράτησή της θα ωθήσει εκ νέου τον εν λόγω δείκτη προς τη ζώνη των 342 με 350 μονάδων, αφού χρειαστεί να διαπεράσει και πάλι ανοδικά την περιοχή των 330 μονάδων.