>Μίχαλος: Απολογισμός ζημιών στο κέντρο της Αθήνας

>
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος απέστειλε σήμερα επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία επισημαίνει την ανάγκη ουσιαστικής συμβολής της Πολιτείας με την καταβολή αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας κατά τις προχθεσινές ταραχές.

O κ. Μίχαλος τονίζει ότι για μία ακόμη φορά το κόστος της ανικανότητας του κράτους να διαφυλάξει τις περιουσίες των πολιτών, καλούνται να το πληρώσουν οι επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας. Σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης να προβεί στην άμεση καταβολή αποζημιώσεων.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επισημαίνει ακόμη στην επιστολή του ότι σχετικοί νόμοι υφίστανται, αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντικές καθυστερήσεις αν δεν εκδοθεί άμεσα σχετική κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, βάσει του άρθρου 20 του νόμου 3775/2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Σύμφωνα με την καταγραφή που πραγματοποίησαν συνεργεία υπαλλήλων του ΕΒΕΑ, υλικές ζημιές έχουν υποστεί, κατά δήλωσή τους, 34 επιχειρήσεις το συνολικό ύψος των οποίων να ξεπερνά τις 500.000 Ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες υλικές ζημιές αφορούν κυρίως τις προσόψεις των καταστημάτων (τζαμαρίες, βιτρίνες, πόρτες κλπ.), ενώ καταγγέλθηκαν από τους επιχειρηματίες και κλοπές εμπορευμάτων.

Ταυτόχρονα, συγκεκριμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δήλωσαν διαφυγόντα κέρδη από αποχωρήσεις πελατών τους και ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις του ιστορικού εμπορικού κέντρου, κάνοντας λόγο για διαφυγόντα κέρδη ύψους εκατομμυρίων ευρώ.