Μίχαλος: Πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου

Με αφορμή το απίστευτο αλαλούμ που επικρατεί μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών για την πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε αυτήν την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, δημιουργεί θυμό και αγανάκτηση η απίστευτη ασυνεννοησία και ανικανότητα την οποία επιδεικνύουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες για την πάταξη του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου και γενικότερα της φοροδιαφυγής.

Βασική αιτία του τεράστιου αυτού προβλήματος, που αποστερεί έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία και διαφυγόντα τζίρο από την αγορά 25 δισ. ευρώ, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά, την ώρα, μάλιστα, που οι πολίτες υφίστανται δραματικές μειώσεις αποδοχών και οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη, είναι η πολυπλοκότητα και η γραφειοκρατία που διέπει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία.

Τα τελευταία χρόνια το ΕΒΕΑ μετ’ επιτάσεως έχει επισημάνει δεκάδες φορές την ανάγκη δημιουργίας Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, προκειμένου να εκλείψουν τα ανυπέρβλητα προβλήματα που δημιουργούνται από την εμπλοκή στο ελεγκτικό και κατασταλτικό έργο της Πολιτείας, από τις συναρμοδιότητες δεκάδων υπουργείων και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα.

Το ΕΒΕΑ καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να θέσει άμεσα σε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία του προαναφερόμενου Σώματος, που θα έχει όλες ανεξαρτήτως τις αρμοδιότητες στο επίπονο έργο της πάταξης του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου.

Και βέβαια, αδήριτη είναι η ανάγκη κωδικοποίησης, εκσυγχρονισμού και αυστηροποίησης των νόμων και διατάξεων που αφορούν τα συγκεκριμένα αδικήματα».