«Μαύρο» πάρτι με πρόσταγμα Κασιδιάρη

Παρά τις προσδοκίες της η ακροδεξιά οργάνωση δεν κατάφερε να αποσπάσει την τέταρτη θέση στη Βουλή, όπως προεξοφλούσε. Υψηλότερα τα ποσοστά της σε Λακωνία, υπόλοιπο Αττικής, Κορινθία και Β’ Πειραιά

«Μαύρο» πάρτι με πρόσταγμα Κασιδιάρη

Ανυπόμονη η «Χρυσή Αυγή», θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία της με προκλητικό τρόπο αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

Ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, χωρίς καν να περιμένει να διαμορφωθούν στοιχειωδώς οι καταγραφές των έξιτ πολ. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος Τύπου Ηλίας Κασιδιάρης αναλύθηκε σε πομπώδεις αναρτήσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια ώρα, οι οπαδοί του «λαϊκού συνδέσμου» έστησαν ένα μαύρο πάρτι στο Διαδίκτυο. Ο Ν. Μιχαλολιάκος εμφανίστηκε δύο φορές στις κάμερες. Πρώτα, λίγο μετά τις 7.00 μ.μ., που έληξε η ψηφοφορία. Yστερα, λίγο πριν τις 11.00 μ.μ., καθώς ο πολιτικός κόσμος σχολίασε το αποτέλεσμα.

Στις αρχικές δηλώσεις του προεξόφλησε ότι θα είναι τέταρτο κόμμα η οργάνωση που ηγείται και που τη χαρακτήρισε «εθνική αντιπολίτευση».

Συνεχίζοντας με τόνο απειλητικό είπε ότι «οι επόμενες ώρες θα είναι ακόμα χειρότερες για τους πολιτικούς αντιπάλους». Εξέφρασε, μάλιστα, «θερμά συλλυπητήρια σε όσους αγωνίστηκαν για να μειώσουν τα ποσοστά της “Χρυσής Αυγής”». Για να προσθέσει: «Κυρίες και κύριοι, χάσατε».

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης είχε το γενικό πρόσταγμα στους πανηγυρισμούς των μελών της οργάνωσης μέσω Twitter

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης είχε το γενικό πρόσταγμα στους πανηγυρισμούς των μελών της οργάνωσης μέσω Twitter

Εδωσε αντιμνημονιακή χροιά στην πολιτική του πρακτική. «Θα συνεχίσουμε – σημείωσε – με συνέπεια να αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί το εθνοκτόνο Μνημόνιο, που αποτελεί ταπείνωση για την πατρίδα μας, αφού εκχωρεί εθνική κυριαρχία».

Οι μετανάστες
Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και τις δεύτερες δηλώσεις του. Σ’ αυτή τη φάση θέλησε να καταστήσει σαφές ότι το κίνημά του «ήρθε για να μείνει». Χαρακτήρισε τους μετανάστες «μεγάλο εθνικό πρόβλημα» και «πληγή για τον εθνικό κορμό».

Στο Twitter το… γενικό πρόσταγμα είχε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Στις σελίδες του σχολίαζε με μηνύματα του τύπου:

«Μεγάλη νίκη της Χρυσής Αυγής. Αυξήσαμε σε απόλυτο αριθμό τις ψήφους μας, είμαστε τέταρτο κόμμα, είμαστε η ανερχόμενη πολιτική δύναμη».

«Αν σε αυτή την περιβόητη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους μας εκπροσωπούσε η ‘Χρυσή Αυγή’, τότε σίγουρα θα…»

Παρά τις προσδοκίες της, η «Χρυσή Αυγή» δεν κατάφερε να αποσπάσει την τέταρτη θέση στις εκλογές. Ωστόσο, επαναβεβαίωσε την εκπροσώπησή της στο Κοινοβούλιο με διψήφιο αριθμό βουλευτών. Κινήθηκε περίπου στα ίδια αξιοπρόσεκτα ποσοστά, όπως και στην αναμέτρηση της 6ης Μαΐου. Αυτό συνέβη ενώ στις εκλογές του 2009 μόλις και μετά βίας είχε πιάσει το 0,29% και 19.624 ψήφους πανελλαδικά.

Στη χτεσινή εκλογική αναμέτρηση η «Χρυσή Αυγή» συγκέντρωσε υψηλότερα ποσοστά στις περιφέρειες Λακωνίας, Αττικής (υπόλοιπο), Κορινθίας, Β’ Πειραιά, Αργολίδας. Το ίδιο συνέβη και στην αναμέτρηση του Μαΐου.

Στο κατώτερο σημείο η εκλογική της επιρροή καταγράφηκε σε τρεις νομούς της Κρήτης (Λασιθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνης), στα Γιάννενα και στη Ροδόπη. Ανάλογη ήταν η εικόνα και τον Μάιο, με τη διαφορά ότι τη θέση των Ιωαννίνων είχε τότε η Ευρυτανία.

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ
Στόχος Χρυσαυγιτών έγινε αργά χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά. Οι δράστες έκαψαν το περίπτερο, ενώ σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής. Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν πως ακολούθησαν μικροσυμπλοκές στη γύρω περιοχή.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ