>Μείωση αποδοχών 10% οριζόντια ζητούν οι τραπεζίτες με όφελος 428 εκατ ετησίως

>
Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν πιθανότατα την Μεγάλη Εβδομάδα, λίγο πριν το Πάσχα η ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών για να τεθούν δύο βασικές παράμετροι.
Η μεν ΟΤΟΕ θα ζητήσει να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας που δεν θα περιλαμβάνει αυξήσεις αλλά θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας.
Η ΟΤΟΕ ζητάει μόνο διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Οι δε εκπρόσωποι των τραπεζών φαίνεται ότι ανεπίσημα έχουν αναφέρει και πιθανότατα να ζητήσουν μείωση κατά 10% των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων οριζόντια ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη και ταυτόχρονα να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, ωστόσο η απόφαση αυτή απορρίφθηκε χθες από την ΟΤΟΕ που συνεδρίασε για τον σκοπό αυτό.
Ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ κ Δημήτρης Τσεγγενές αναφέρει στο www.bankingnews.gr ότι είναι γεγονός ότι την άλλη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια κρίσιμη συνάντηση με τους τραπεζίτες.
Οι θέσεις της ΟΤΟΕ είναι ξεκάθαρες να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας δεν ζητάμε αυξήσεις.
Ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει μείωση των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων κατά 10%.
Μάλιστα όπως αποκαλύπτει ο κ Τσεγγενές ήδη η διοίκηση της Geniki bank έχει ζητήσει να μειωθούν οι αποδοχές κατά 10%.
Όμως τι σημαίνει μείωση αποδοχών 10% για τους τραπεζοϋπαλλήλους;
Με οικονομικούς όρους αυτό σημαίνει περίπου 428 εκατ ευρώ εξοικονόμηση κόστους από μια μείωση 10% οριζόντια των αποδοχών.
Η ΟΤΟΕ ζητάει διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά δεν συζητά μείωση αποδοχών. Οι τραπεζίτες δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα αλλά προφανώς μια μείωση 10% θα ισοδυναμούσε με 428 εκατ ελάφρυνση ετησίως. Σημειώνεται ότι τα συνολικά κόστη για τους εργαζόμενους είναι 4,283 δις ευρώ στο σύστημα ή 3,78 δις ευρώ με την αυστηρή έννοια μισθολογικών απολαβών.
Γεγονός είναι ότι οι τράπεζες ειδικά στην Ελλάδα εμφανίζουν τεράστια καθίζηση ειδικά στα κέρδη τους.
Ωστόσο ζητούμενο είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Η μείωση των αποδοχών πλέον εναπόκειται στο πόσο ελαστικές μπορεί να φανούν οι τράπεζες και αντίστοιχα πόσο διαλλακτικοί μπορεί να φανούν οι τραπεζοϋπάλληλοι.
Οι συναντήσεις κορυφώνονται και προσεχώς θα υπάρξουν εξελίξεις από το μέτωπο τραπεζιτών και τραπεζοϋπαλλήλων.