>Μεγάλη νίκη Ερντογάν- Ζητάει συναίνεση για νέο σύνταγμα

>
Μήνυμα συναίνεσης προς όλα τα πολιτικά κόμματα έστειλε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες το κόμμα του AKP ήρθε πρώτο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 49,9%.

Ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση με στόχο τη συναίνεση για ένα νέο σύνταγμα.

«Ο λαός μας έστειλε το μήνυμα να χτίσουμε το νέο σύνταγμα, με συναίνεση και διαπραγμάτευση. Θα συζητήσουμε το νέο σύνταγμα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα αναζητήσουμε συναίνεση με την αντιπολίτευση, τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους ακαδημαϊκούς φορείς και με όποιν έχει κάτι να πει», τόνισε μιλώντας από το μπαλκόνι των γραφείων του κόμματός του στην Άγκυρα, όπου βγήκε για να χαιρετίσει τους συγκεντρωμένους οπαδούς του.

«Η Τουρκία στην οποία κυριαρχούσαν οι συμμορίες ανήκει στο παρελθόν. Θα είμαστε ταπεινοί», είπε ο κ. Ερντογάν, συμπληρώνοντας: «Σήμερα νίκησαν για μια ακόμη φορά η δημοκρατία και η εθνική θέληση».

Τα αποτελέσματα

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

Το κυβερνών AKP συγκέντρωσε το 49,9% των ψήφων, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP) το 25,9% και το εθνικιστικό MHP το 13%. Στο 6,7% ανέρχεται το συνολικό ποσοστό των ανεξάρτητων υποψηφίων, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα -που μένουν εκτός βουλής- συγκέντρωσαν λιγότερο από 1,2%.

Οι έδρες

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της κατανομής των εδρών, τα αποτελέσματα δίνουν στο AKP 325 έδρες (από 331 που είχε), στο CHP 135 (από 112), στο MHP 54 (από 71) και άλλες 36 (από 26) σε ανεξάρτητους υποψήφιους, κατά κύριο λόγο Κούρδους.

Έτσι, ο Ερντογάν δεν κατάφερε να κερδίσει τις απαιτούμενες 330 έδρες για να προχωρήσει στο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα.

Τα επεισόδια

Εν τω μεταξύ, επεισόδια σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι.

Σε συνοικία της Άγκυρας, μια ομάδα επιτέθηκε βίαια σε υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος AKP, κατηγορώντας τους για νοθεία σε εκλογικό τμήμα.

Πέντε άνθρωποι γρονθοκοπήθηκαν και οι αστυνομικοί χρειάστηκε να πυροβολήσουν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος και να προχωρήσουν, στη συνέχεια, σε 14 συλλήψεις.

Παράλληλα, η αστυνομία συνέλαβε 34 ανθρώπους στη νοτιοανατολική επαρχία Μπατμάν. Οι συλληφθέντες ασκούσαν πιέσεις σε ψηφοφόρους να ψηφίσουν ανεξάρτητους υποψηφίους που κατέβασε ένας φιλοκουρδικός σχηματισμός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στο Βιρανσεχίρ, επίσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, ένας ανεξάρτητος βουλευτής που κατέβαινε στις εκλογές επιτέθηκε σε δύο αξιωματικούς της αστυνομίας.

Οι εκλογές

Το κυβερνών κόμμα προηγείται στις περισσότερες από τις επαρχίες της Τουρκίας, με μεγάλα ποσοστά στις επαρχίες στη Μαύρη Θάλασσα (Τραπεζούντα, Σαμψούντα και Σινώπη) όπως και στις περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης.

Το CHP επικράτησε στις δύο περιφέρειες της Σμύρνης, στο Αϊδίνι, στα Μούγλα (απέναντι από τα Δωδεκάνησα) και στην ανατολική Θράκη, δηλαδή στην Αδριανούπολη, στις Σαράντα Εκκλησιές (Κιρκλαρελί) και τη Ραιδεστό (Τεκίρνταγ). Κέρδισε ακόμη την επαρχία Τούντσελι, στα ανατολικά, τόπο καταγωγής του προέδρου του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσαντάρογλου.

Οι Γκρίζοι Λύκοι κέρδισαν στην περιφέρεια του Ιγκντίρ στην ανατολική Τουρκία, με δεύτερο, μπροστά από το AKP, ανεξάρτητο υποψήφιο.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, επικράτησε το AKP ενώ κατάφεραν να εκλεγούν σαν ανεξάρτητοι πέντε Κούρδοι, μεταξύ τους η Λεϊλά Ζανά (βραβευμένη με το βραβείο Ζαχάρωφ της ΕΕ), η Εμινέ Αϊνά και ο Χατίπ Ντιτσλέ.

Επιπλέον, έχουν εκλεγεί και τέσσερις βουλευτές που έχουν κατηγορηθεί για την ανάμιξη τους στην υπόθεση Εργκένεκον και βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στις φυλακές της Σηλυβρίας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο ενός κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, που έχει 550 έδρες, χρειάζεται να συγκεντρώσει το 10% των ψήφων στην επικράτεια. Δεκαπέντε κόμματα και 200 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδίκησαν την ψήφο 50 εκατομμυρίων πολιτών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεδίωκε μα συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των εδρών για την τρίτη κυβερνητική του θητεία, ώστε να έχει τον έλεγχο στην συνταγματική μεταρρύθμιση.

Στον Ερντογάν δεν αρκούσε μια απλή πλειοψηφία για να προωθήσει το σχέδιο του για την κατάρτιση νέου Συντάγματος, αντικαθιστώντας εκείνο του 1982, που είχε ψηφιστεί δύο χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 1980.

Στην απερχόμενη βουλή το AKΡ είχε τις 331 από τις 550 έδρες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα τις διατηρήσει αν δεν τις αυξήσει. Το AKΡ χρειάζεται τουλάχιστον 330 έδρες για να αποκτήσει τη δυνατότητα να προκηρύξει δημοψήφισμα για την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στην ανατολική Τουρκία, ενώ στις 8:00 τοπική ώρα άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στις δυτικές περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η πρωτεύουσα Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη. Οι κάλπες έκλεισαν στις 6 το απόγευμα.

Συνολικά 50.189.930 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ψήφισαν για να εκλέξουν τους 550 βουλευτές της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Στις εκλογές μετείχαν 15 κόμματα και 203 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Η τρίτη θητεία Ερντογάν δεν είναι άσχετη με την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας: Έπειτα από την άβυσσο του 2001, η οικονομία αυξάνεται πλέον με ρυθμούς που έφτασαν το 9% το 2010, ξεπερνώντας γρήγορα την παγκόσμια οικονομική κρίση και αποφεύγοντας την αναιμική ανάκαμψη που ακολούθησε στη Δύση.