Μεικτά τα πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Ενισχύθηκαν οι χρηματιστηριακές αγορές στην Κίνα, που επέστρεψαν στις συναλλαγές  μετά από μια μακρά αργία για τον εορτασμό του νέου Σεληνιακού Έτους. Αισιοδοξία προκύπτει από τα στοιχεία για τον τουρισμό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Πτωτικά κινήθηκαν  οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ.

Ο κινεζικός CSI 300 πρόσθεσε 0,5% ενώ οι  καταναλωτικές δαπάνες εκτοξεύτηκαν ξεπερνώντας  τα προ-Κοβιντ επίπεδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι μετοχές του τουρισμού ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 1,2%.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε την Κυριακή σταθερό το βασικό επιτόκιο , όπως αναμενόταν, καθώς οι αγορές αξιολογούν το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική φέτος.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο το επιτόκιο στο 2,5% για τη διευκόλυνση μεσοπρόθεσμου δανεισμού ύψους 500 δισ. γιουάν (69,51 δισ. δολάρια) διάρκειας ενός έτους.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,94%, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech έχασε 2,7%.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225, ο οποίος είχε βρεθεί σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό ρεκόρ του την Παρασκευή, υποχώρησε κατά 0,04%, ενώ ο ευρύτερος Topix πρόσθεσε 0,5%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 1,20%, ενώ ο Kosdaq της μικρότερης κεφαλαιοποίησης παρέμεινε αμετάβλητος.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε 0,1% υψηλότερα στις 7.665,10 μονάδες.