Όλο και περισσότερες χρηματιστηριακές εταιρείες και τράπεζες, φεύγουν από την Wall Street. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα έντονο κύμα μετάθεσης των στελεχών τους σε γραφεία εκτός του Μανχάταν, με τους αναλυτές να εστιάζουν στις συνέπειες της κρίσης και την υψηλή φορολογία της Νέας Υόρκης. Το υψηλό κόστος της εργασίας στην περιοχή, κυρίως λόγω του υψηλού φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών, ώθησε αρκετούς οικονομικούς κολοσσούς σαν την Morgan Stanley να μεταφέρουν μέρος των εργαζομένων τους. Τα περιορισμένα – αν όχι ανύπαρκτα – έσοδα των τραπεζών καθώς και τα συνεχόμενα μίνι-κραχ του χρηματιστηρίου, έχουν εκμηδενίσει τα κέρδη του συγκεκριμένου κλάδου, ο οποίος πέρα από απολύσεις υιοθετεί και την πολιτική των μεταθέσεων σε πιο συμφέρουσες τοποθεσίες.
Το ζήτημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, μιας και το χρηματοπιστωτικό λόμπι της Wall Street αποτελεί έναν από τους στυλοβάτες του προϋπολογισμού της πολιτείας Νέας Υόρκης. Τον προηγούμενο χρόνο, τα έσοδα από τον συγκεκριμένο κλάδο αποτέλεσαν το 14% των συνολικών εσόδων της πολιτείας, σημαντικό μέρος των οποίων αναμένεται φέτος να ενισχύσει τους νέους προορισμούς των εργαζομένων της Wall Street. Πολιτείες σαν την Γιούτα και την Φλόριντα προσελκύουν έναν αυξανόμενο αριθμό τραπεζοϋπαλλήλων, λόγω της χαμηλής τους φορολογίας και των σχετικά χαμηλών ενοικίων.
Βέβαια, θα χρειαστεί να συμβούν σημεία και τέρατα για να αποχαρακτηριστεί το Μανχάταν ως η Μέκα των χρηματιστών, όπως δήλωσε το μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Τόμας ΝτιΝάπολι. Το πιθανότερο σενάριο είναι να διατηρηθούν στη βάση τους τα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών, με τις μεσαίες και χαμηλές υπαλληλικές βαθμίδες να μεταφέρονται σε πιο οικονομικά περιβάλλοντα.