Με άνοδο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν σήμερα νέα άνοδο, καθώς αποτινάσσουν το κακό κλίμα που επικρατούσε στις αρχές της εβδομάδας.

Ο Stoxx 600 άνοιξε 0,47% υψηλότερα, με όλους τους κλάδους στο πράσινο. Ο κλάδος των χημικών προϊόντων ηγήθηκε των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 0,67%. Αυτή την ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,38% στις 472,25  μονάδες.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ολοκληρώνεται μετά την προσέλκυση μιας σειράς επιχειρηματιών, πολιτικών, κεντρικών τραπεζιτών και ακτιβιστών.

Στις επιμέρους αγορές, ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,71%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,38%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,42%, ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 0,29% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 0,21%

Τα μηνύματα από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής ήταν ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος, όσον αφορά την επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%, αλλά ότι η τιμολόγηση της αγοράς για μια μείωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο μπορεί να είναι πρόωρη.

Αυτό φάνηκε να επηρεάζει το κλίμα, καθώς οι επενδυτές μείωσαν τα στοιχήματα για μια μείωση την άνοιξη.

Η προσοχή επιστρέφει τώρα πλήρως στις ανακοινώσεις στοιχείων και στις ενημερώσεις των εταιρικών κερδών για το τέταρτο τρίμηνο, μαζί με τις προβλέψεις για το σύνολο του έτους.

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου απογοήτευσαν, καθώς μειώθηκαν κατά 3,2% τον Δεκέμβριο, σημαντικά περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2021, όταν τα μέτρα πανδημίας περιόρισαν τις πωλήσεις, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Στις ΗΠΑ, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε νομοσχέδιο για να αποτρέψει το κλείσιμο της κυβέρνησης, παρατείνοντας την κρίσιμη χρηματοδότηση μέχρι τον Μάρτιο.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ ήταν κοντά στην επίπεδη γραμμή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο τεχνολογικός κλάδος οδήγησε σε ένα σταθερό ράλι την Πέμπτη, μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Apple από τους αναλυτές της Bank of America σε «buy».