Με επιτόκια 3,6% – 4,5% «τρέχουν» τρεις δράσεις χρηματοδότησης ΜμΕ

EYNOΪKOYΣ όρους δανεισμού και επιτόκια από 3,6% έως 4,5% μπορούν να έχουν οι επιχειρηματίες που θα αξιοποιήσουν τις τρεις ενεργές δράσεις του ΕΤΕΑΝ (Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης). Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία υπενθυμίζεται ακόμη ότι το ΕΤΕΑΝ από την εκκίνησή του έως σήμερα έχει χορηγήσει εγγυήσεις σε περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις για δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΤΕΑΝ επενδύσεις που:

• θα ενταχθούν στον επενδυτικό νόμο,
• έχουν σχέση με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων,
• αφορούν θεματικό τουρισμό, αφαλάτωση, πράσινες υποδομές, ΑΠΕ, διαχείριση απορριμμάτων, τρόφιμα ποτά και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Σημειώνεται ότι το ΕΣΠΑ έχει συνεισφέρει στο ΕΤΕΑΝ 460 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να μοχλευθούν από την τραπεζική αγορά διπλάσια ποσά. Συνολικά με τις τρεις προαναφερόμενες δράσεις αναμένεται να διοχετευθούν στην αγορά δάνεια ύψους 510 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι έχει παραταθεί για το τέλος του 2012 η ισχύς του προγράμματος χορήγησης εγγυήσεων για δάνεια αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος και σε διάστημα 18 μηνών έχουν εγκριθεί, με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ, δάνεια ύψους 111 εκατ. ευρώ σε 1.707 επιχειρήσεις

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, έχει υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση για την ίδρυση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με συνδρομή του ΕΣΠΑ 150 εκατ. ευρώ, ενώ το ΕΤΕΑΝ έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εργασίας με σκοπό τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιχειρήσεων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης και του Ταμείου «Εξοικονομώ κατ’Α οίκον». Μέχρι τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος είχαν προεγκριθεί περίπου 21.357 δάνεια και έχουν εκδοθεί 9.120 αποφάσεις υπαγωγής, προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των συμβάσεων δανείων ανέρχεται σε 5.589, με το ύψος τους να ξεπερνά τα 33 εκατ. ευρώ.

Τέλος, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ, με δημόσια συνδρομή ύψους 35 εκατ. ευρώ, που θα καλύπτει επενδυτικά σχέδια στην αλιεία, σε επιχειρήσεις μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων κ.λπ.