Με ΜΑΤ στην Αθήνα με Ανθρωπιά στο Πειραιά

ΜΑΤ απομάκρυναν άστεγους από το Πνευματικό Κέντρο

Σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκαν δέκα προσαγωγές, εκ των οποίων επτά είναι άστεγοι και τρεις αλληλέγγυοι, ενώ ο Δήμος φαίνεται να κατέθεσε και μήνυση εναντίον τους.

Οι περίπου 50 άστεγοι και αλληλέγγυοι, που είχαν μπει στο κτίριο σήμερα το απόγευμα, ζήτησαν από τον εκπρόσωπο του Δήμου που έφτασε στο σημείο, να ανοίξει κάποιους χώρους, για να φιλοξενηθούν οι άστεγοι.

Ο εκπρόσωπος από την πλευρά του ζήτησε την απομάκρυνση των αστέγων από το χώρο, ώστε να αποσύρει την σε βάρος τους μήνυση. Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ενώ οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που ζήσαμε δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την κοινωνική αναλγησία και της ίδιας της δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων. Είναι δυνατόν να υπάρχουν δημόσια και δημοτικά κτήρια κλειστά και να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι σχεδόν πεθαίνουν από το κρύο και να στέλνει την αστυνομία για να βγάλει τους ανθρώπους που κρυώνουν από το κτήριο;», δήλωσε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη.

Σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πόλη αναφέρει:

«Ένα ακόμα ολίσθημα του κ. Καμίνη. Με μήνυση και με ΜΑΤ αντιμετώπισε την ανάγκη να στεγαστούν άνθρωποι που βρίσκονται στο δρόμο μετά το άνοιγμα άδειου χώρου στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Ακαδημίας.

Η επισήμανση μας ότι η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τα προβλήματα της πόλης με κοινωνικό φόβο και με αντιδημοκρατική συμπεριφορά επαληθεύεται συνεχώς.

Για μια ακόμα φορά επισημαίνουμε ότι με εξαγγελίες μέτρων τα προβλήματα της πόλης δεν επιλύονται, έχουμε τονίσει ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα ανακούφισης της κοινωνικής εξαθλίωσης. Καλούμε τη δημοτική αρχή να αποσύρει την μήνυση και να δώσει λύσεις για τους άστεγους».

Εν τω μεταξύ, η ομάδα anonymous φέρεται να έριξε για λίγο τα sites του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του Δήμου Αθηναίων.

Όλος ο Πειραιάς μια αγκαλιά: Σε 24ωρη επιφυλακή η δημοτική αστυνομία, όλα τα κτιρια ανοιχτά.

Σε αντίθεση με την κτηνωδία των “λαοπρόβλητων” που πέταξαν έξω αστέγους από δημόσια κτίρια και μετά “έσκουζαν” για την ανύπαρκτη στήριξη της κρατικής εξουσίας. Στον Πειραιά η εμπιστοσύνη των πολιτών έχει εξαφανίσει την κρατική ανευθυνότητα αφού σε κάθε γειτονιά υπάρχουν εθελοντές πολίτες που συνδράμουν το έργο της δημοτικής αρχής.

Με απόφαση του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, συνεχίζονται από τις Υπηρεσίες του Δήμου, τα μέτρα προστασίας των αστέγων, λόγω των συνεχιζόμενων άσχημων καιρικών συνθηκών.

Με εντολή του Αντιδημάρχου Δημοτικής Αστυνομίας κ. Γιώργου Δαβάκη, δημοτικοί αστυνομικοί, έχουν διατεθεί στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες και στα ΚΑΠΗ, όπου θα παραμείνουν ανοικτά τα κτίρια και κατά τη διάρκεια της νύκτας, (23:00 – 07:00 το πρωί) για να υποδέχονται και να φιλοξενούν όσους θέλουν να βρουν μία ζεστή γωνιά για να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, με εντολή της Αντιδημάρχου κας Μελίνας Φύκια τα ΚΑΠΗ (Α2, Β2, Γ1, Δ1 και Ε1), θα παραμείνουν ανοικτά από τις 7:30 το απόγευμα έως τις 7:00 το πρωί και στη συνέχεια θα λειτουργήσουν κανονικά με το πρόγραμμα των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης.

Να σημειωθεί ότι, στην προστασία των αστέγων, από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, με απόφαση της κας Πασχαλίνας Καλαγιά, έχει προχωρήσει και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά (ΚΟ.Δ.Ε.Π.).

Συγκεκριμένα έχει διατεθεί ένας θερμαινόμενος ισόγειος χώρος στον Πύργο του Πειραιά, για την ολιγοήμερη φιλοξενία τους. Ο χώρος είναι εξοπλισμένος με πτυσσόμενα κρεβάτια και κλινοσκεπάσματα και είναι ανοικτός όλο το εικοσιτετράωρο. Θα παραμείνει σε λειτουργία για όσο διάστημα διαρκέσει η κακοκαιρία και συνεχίζουν να σημειώνονται χαμηλές θερμοκρασίες.

Στους άστεγους παρέχονται ζεστά ροφήματα και ελαφρά τροφή, ενώ σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου έχει εξασφαλισθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο.