Μητσοτάκης από Λέσβο: «Αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και μπορούμε να τα φυλάμε»

Για την προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση να προστατεύσει τη χώρα από απειλές και από τη ροή παράνομων μεταναστών μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται τη Λέσβο, τονίζοντας ότι εκτός των άλλων αποδείχτηκε ότι και η θάλασσα έχει σύνορα και η Ελλάδα μπορεί να τα φυλάει.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο ήταν το πρώην ΚΥΤ της Μόριας, όπου συμμετείχε στην παρουσίαση της αξιοποίησης του χώρου που αγοράστηκε από τον Δήμο Μυτιλήνης με χρηματοδότηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που επλήγησαν από το μεταναστευτικό.

«Έρχομαι σε μια Μόρια που λειτούργησε ως κολαστήριο με πάνω από 20.000 ανθρώπους και πλέον δεν υπάρχει. Τήρησα την υπόσχεσή μου, ξεπεράσαμε τα εμπόδια, ακολουθήσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, προστατεύσαμε τα σύνορά μας από ξηράς και θαλάσσης, αποδεικνύοντας ότι η θάλασσα έχει σύνορα και μπορούμε να τα φυλάμε. Από 600.000 άτομα που πέρασαν από το νησί την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ φτάσαμε στα χρόνια της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία μόλις στις 10.000» είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας: «Κλείσαμε εκκρεμότητες, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα και στηρίξαμε τις τοπικές κοινωνίες».

Από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό στο πρώην ΚΥΤ, όπως είπε, «σε μια καλύτερη Λέσβο». Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε: «Δεσμευτήκαμε απέναντι στον ελληνικό λαό να μειώσουμε ουσιαστικά τις ροές και δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Και το πράξαμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα».

Παράλληλα μίλησε για τη στήριξη στις τοπικές κοινωνίες με περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις μέσα από το Ταμείο Αλληλεγγύης αλλά και από έκτακτες επιχορηγήσεις και δημοτικά τέλη. «Ενισχύσαμε πανελλαδικά 45 δήμους και τους οργανισμούς τους, με ποσά άνω των 110 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις, 65 εκατ. μέσω του Ταμείου και 47 εκατ. για αποζημιώσεις και δημοτικά τέλη. Στο βόρειο Αιγαίο δόθηκαν 60 εκατομμύρια μέσα σε τρία έτη, δηλαδή συγκριτικά, το 1/5 του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2014-2020 και το 1/7 του 2021-2027», είπε ο κ. Μηταράκης.

Στον χώρο του πρώην ΚΥΤ σχεδιάζεται η κατασκευή σχολικών και πανεπιστημιακών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στον πρώτο σταθμό του πρωθυπουργού, στο πρώην ΚΥΤ της Μόριας, παρευρέθηκε και χαιρέτισε και ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.