Μητσοτάκης στο CNN για Τουρκία: Στις στιγμές της κρίσης, βάζουμε τις διαφορές μας στην άκρη

«Είναι από τις στιγμές που πρέπει προσωρινά να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές και να αντιμετωπίσουμε την επείγουσα κατάσταση που έχουμε μπροστά μας», τόνισε στο CNN ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην καταστροφή που προκλήθηκε στην Τουρκία μετά τους ισχυρούς σεισμούς.

«Οι Έλληνες και οι Τούρκοι είναι φίλοι. Μπορεί να έχουμε σε πολιτικό επίπεδο τις διαφορές μας, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους πολίτες της Τουρκίας. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλεόνασμα συμπόνιας μπροστά σε αυτές τις εικόνες. Δεν μπορώ να φανταστώ μία πιο δυνατή εικόνα από ένας Έλληνα και έναν Τούρκο διασώστη που σώζουν ένα 7χρονο κορίτσι», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε στην αποστολή ομάδας διάσωσης στο πεδίο -επιχειρεί στην πόλη Χατάι-, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε μια χώρα με σημαντική εμπειρία στη διαχείριση των σεισμών και γνωρίζουμε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ότι ο χρόνος είναι σημαντικός – πρέπει οι ομάδες διάσωσης να σπεύδουν, εάν θέλουμε να προλάβουμε να σώσουμε ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες κάτω από απαίσιες συνθήκες».

Ερωτηθείς για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, είπε: «Σε αυτές τις περιπτώσεις των κρίσεων, αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι σε τελική ανάλυση είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον – δεν είναι πρώτη φορά που είχαμε σεισμούς, και το 1999 βοηθήσαμε και εκείνοι μετά μας βοήθησαν». Και συμπλήρωσε: «Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, γεμάτες προκλήσεις. Συνεργαζόμαστε με τις τουρκικές αρχές – η προτεραιότητα είναι να διασώσουμε τους εγκλωβισμένους».

Δείτε το βίντεο: 

 

Σε ερώτηση του CNN για τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών στην πόλη Χατάι, όπου βιώνει ίσως τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τους καταστροφικούς σεισμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες μετά τον διπλό σεισμό στην περιοχή, «αλλά συνεργαζόμαστε με τις τουρκικές αρχές» σε ό,τι χρειαστεί.

«Ο χρόνος έχει πολύ μεγάλη σημασία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «πρώτη προτεραιτότητα είναι να σωθούν εγκλωβισμένοι πολίτες» και μετά να δοθούν λύσεις για την στέγαση και σίτισή τους και, τελικά, για την ανοικοιδόμηση των πόλεων που επλήγησαν από τον διπλό φοινικό σεισμό.

«Ο σεισμός, να επισημάνω, επηρέασε και την Συρία, όπου εκεί οι συνθήκες είναι πολύ πιο περίπλοκες, γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση για βοήθεια μέσω διεθνών Οργανισμών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, ανέφερε στο CNN ότι ο ίδιος θα θέσσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το ζήτημα της παροχής βοήθειας προς την Συρία.

Η δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου, στη συνέχεια, ρώτησε τον πρωθυπουργό αν πιστεύει πως η όποια διεθνής βοήθεια προς την Συρία θα φτάσει πράγματι στον προορισμό της, εξαιτίας του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ένιωθα ασφαλής αν δεν υπάρξει διεθνής παρέμβαση».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν θα ζητούσε άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Συρία εξαιτίας των φονικών σεισμών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «χρειαζόμαστε διεθνή απάντηση, για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» στη χώρα.

 

Ανάρτηση Μητσοτάκη στα τούρκικα: Έλληνες και Τούρκοι δίπλα-δίπλα, παλεύουν μαζί για να σώσουν ζωές