Μητσοτάκης: Μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας η εκλογή του Θ. Ρουσόπουλου

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση για την εκλογή του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης: «O Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που εκλέγεται πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και μάλιστα ομόφωνα. Η εκλογή του αποτελεί μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας. Του εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα!».

 

Ομόφωνα πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Θ. Ρουσόπουλος

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η σημερινή ομόφωνη εκλογή του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) «είναι τιμητική για τον ίδιο αλλά και πολύ σημαντική για τη χώρα μας», αναφέρει σε δήλωση του ο Σωκράτης Φάμελλος, συγχαίροντας τον και ευχόμενος «κάθε επιτυχία στα νέα πολύ σημαντικά καθήκοντα που ανέλαβε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε την εκλογή του κυρίου Ρουσόπουλου, όπως έκανε ολόκληρη η ομάδα της αριστεράς στην Κ.Σ. του Συμβουλίου και θα υποστηρίξει το έργο του νέου Προέδρου αλλά και το έργο συνολικά της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, με βασικό στόχο την υπεράσπιση και ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αλλά και των συμφερόντων της χώρας μας», αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η ΒΟΥΛΗ

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας ανακοίνωσε την εκλογή του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Θεόδωρου Ρουσόπουλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης, για τα δύο επόμενα έτη, επισημαίνοντας ότι «στο Συμβούλιο της Ευρώπης εκπροσωπούνται 46 χώρες που έχουν πληθυσμό 600.070.000 κατοίκων και σε αυτό θα προεδρεύει ένας άξιος Έλληνας κοινοβουλευτικός».

Ο κ. Τασούλας, ανέφερε ότι η εκλογή του κ. Ρουσόπουλου «έγινε με συμφωνία και των πέντε κοινοβουλευτικών ομάδων που απαρτίζουν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, δηλαδή, ψηφίσθηκε και από την Ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και Πρασίνων, την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Δημοκρατική Συμμαχία, την Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη καθώς από την Ομάδα της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία ανήκε ο προκάτοχός του Ολλανδός βουλευτής ο οποίος και του παρέδωσε και την προεδρεία»

Ο πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι «η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρώπης έχει σημαντικό ρόλο διότι αυτή εκλέγει τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τους δικαστές του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ η Κοινοβουλευτική Συνέλευση αποστέλλει παρατηρητές σε χώρες για να παρακολουθεί την διεξαγωγή των εκλογών για το κατά πόσο αυτές διεξάγονται με τους κανόνες του Κράτους- Δικαίου και της αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου».

Ο κ. Τασούλας τόνισε «πως σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για το εθνικό Κοινοβούλιο και θα πρέπει να συγχαρούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφους που μετέχουν στην ελληνική Αντιπροσώπευση -με επικεφαλής την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τη συμμετοχή δύο πρώην πρωθυπουργών, ο κ. Αλ. Τσίπρας και ο κ. Γ. Παπανδρέου- που συνέβαλαν σε αυτή την εκλογή του κ. Ρουσόπουλου»

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, στους βουλευτές ότι «υπήρχε η πιθανότητα να υπήρχε και αντίπαλη υποψηφιότητα και από τη Λιθουανία αλλά διαπιστώθηκε ότι η εκλογή του κ. Ρουσόπουλου θα ήταν συντριπτική και έτσι αποφεύχθηκε».

Ο κ. Τασούλας, απηχώντας τις αντιλήψεις όλων των πτερύγων της Βουλής ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Ρουσόπουλο για το έργο του «που προάγει τον Κοινοβουλευτισμό, την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό» παρατηρώντας πως «δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια σημαντικά αξιώματα».

Τα συγχαρητήρια τους στον κ. Ρουσόπουλο εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.