Μητσοτάκης στο Bloomberg TV: Το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία – Τι είπε για τα ομόφυλα ζευγάρια

Συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg και την Francine Lacqua παραχώρησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο του  Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

Το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για την οικονομία είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι οι οικονομίες της Ευρωζώνης.

«Τα ελληνικά spreads είναι κοντά στα ισπανικά ποιος το περίμενε μετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι, υπάρχει και το θέμα της ακρίβειας αλλά είμαι αισιόδοξος» συμπλήρωσε.

«Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός για τις επενδύσεις».

«Είναι εφικτό να συνεχίσουμε να παράγουμε πλεόνασμα με βιώσιμη ανάπτυξη»

«Όλα είναι αισιόδοξα για τις ελληνικές τράπεζες χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα». «Να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε του πιο ευάλωτους».

«Είμαι σίγουρος ότι θα περάσει το νοομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια» είπε επίσης ο πρθωθυπουργός λέγοντας ότι «θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Θα γίνει νόμος τους πρώτους μήνες του Φεβρουαρίου».

«Είναι σημαντικό ζήτημα για αρκετούς ανθρώπους και γι αυτό δεν επέβαλα κομματική πειθαρχία. Μέχρι στιγμής οι συζητήσεις είναι υγιείς που έχουν γίνει. Στο τέλος της ημέρας θα νομοθετηθεί από τη Βουλή» συμπλήρωσε.

Αφού τόνισε το πόσο σημαντική είναι η πορεία της οικονομίας επισήμανε ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για να βοθήσουμε τους πιο ευάλωτους Έλληνες. Υπάρχει ένα ζήτημα ακρίβειας στην Ελλάδα και θέλουμε να στηρίξουμε κυρίες τις νέες οικογένειες με παιδιά σε σχέση και με το ζήτημα του δημογραφικού. Είναι προτεραιότητα για εμάς το πώς θα στηρίξουμε τις οικογένειες, όσους ενοικιάζουν σπιτία και να περιμένετε μέτρα που θα ανακοινωθούν σύντομα για τη στήριξή τους.

Ερωτηθείς για τις υπάρχουσες γεωπολιτικές κρίσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας είναι «πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια ταραγμένη περιοχή. Υπάρχει ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μην επεκταθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Και εκτιμώ ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου θα εγκρίνουμε τα 50 δισ. για την Ουκρανία».

O κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και απάντησε ότι «αυτό θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2024. Έχουμε πουλήσει και μετοχές από τις τράπεζες μας, θα πουληθεί και ένα σημαντικό μέρος της Τράπεζας Πειραιώς. Αλλά βλέπω και νέες εγγραφές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η Αθήνα είναι ένας προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στοχεύουμε σε αγορές υψηλών εισοδημάτων. Αλλά όσα χτίζονται πρέπει να είναι βιώσιμα».

Ειδικά, δε, για τις τράπεζες ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα πρέπει να περιμένετε σύντομα νέα για την Τράπεζα Πειραιώς. Πέρυσι η Eurobank ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως και οι εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα ήταν επιτυχημένες. Θα είναι ένα σημαντικό ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς.

Προηγήθηκε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN και τον Richard Quest όπου ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε το μεταναστευτικό πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτός είναι ένας λόγος, που η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές. Προστατεύουμε, πρόσθεσε, τα σύνορά μας, ανοίγουμε όμως και νομικές οδούς, για όσους θέλουν να εργαστούν στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει σαφές, πως όποιος δεν παίρνει άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφει, στη χώρα εισόδου του.

«Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα ίσως καλύτερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, το μεταναστευτικό δεν αποτέλεσε κύριο θέμα στις εκλογές στη χώρα μας.  Πετύχαμε μια ηχηρή νίκη εν μέρει επειδή καταφέραμε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό μέσω μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει νόμιμες οδούς μετανάστευσης για όσους ενδιαφέρονται να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα. Στο τέλος της ημέρας, Richard, το θέμα είναι ποιος καθορίζει ποιος εισέρχεται στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να είναι οι διακινητές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι απερίσκεπτοι και ευθύνονται για πολυάριθμους θανάτους. Πρέπει εμείς να το καθορίζουμε. Επομένως, μπορείς να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, αλλά χρειάζεσαι επίσης μια μεγάλη πόρτα. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ουγγαρίας και να καταλήξει σε συμφωνία για την Ουκρανία, τον Φεβρουάριο. Από το Νταβός ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του, για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με έμφαση, στις οικονομικές επιπτώσεις, των όσων συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα.