Μικρές διακυμάνσεις στη Wall Street την Παρασκευή

Μικρές διακυμάνσεις στη Wall Street την Παρασκευή.

Ο Dow  Jones κέρδισε  0,16% κλείνοντας  στις 38.109,43 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε οριακά κατά 0,07% στις 4.890,97 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 0,36% στις 15.455,36 μονάδες.

—Το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,14% και το 2ετές κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,36%.

Ο προτιμώμενος από τη Fed δείκτης τιμών  PCE για τον υποκείμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυξήθηκε με τον βραδύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, ενώ οι καταναλωτές συνέχισαν να καταναλώνουν, διατηρώντας ζωντανή τη συζήτηση για το αν οι αξιωματούχοι θα μειώσουν σύντομα το κόστος δανεισμού.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) τον Δεκέμβριο με ετήσιο ρυθμό 2,6% όσο και τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, ο λεγόμενος δομικός δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας και προτιμά η Fed, αυξήθηκε κατά 2,9% τον  Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι 3,2% τον Νοέμβριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 3%. Σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,2%.

Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Δεκέμβριο για δεύτερο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διαδοχική αύξηση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, ο κύριος υποστηρικτής των καταναλωτικών δαπανών, προχώρησε κατά 0,1%, το μικρότερο ποσοστό των τελευταίων τριών μηνών.

Η έκθεση της Παρασκευής «σφραγίζει» μια χρονιά που είδε τον πληθωρισμό να υποχωρεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμεναν η Fed και οι οικονομολόγοι της Wall Street, ενώ η εύρωστη αγορά εργασίας συνέχισε να τροφοδοτεί τις καταναλωτικές δαπάνες. Ενώ μέρος αυτής της δυναμικής αναμένεται να υποχωρεί φέτος, πολλοί εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η οικονομία θα αποφεύγει την ύφεση.

Ακόμα κι έτσι, οι αξιωματούχοι της Fed είναι επιφυλακτικοί στο να κηρύξουν τη νίκη στον πληθωρισμό και αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλό δύο δεκαετιών κατά τη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα.