>
Αντιμέτωπος με την κρισιμότερη κοινοβουλευτική μάχη έρχεται αυτή την βδομάδα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εν μέσω της οικονομικής κρίσης που σαρώνει την Ιταλία.
Κάθε ημέρα που περνάει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται ένα βήμα (ή μάλλον ένα άλμα) πιο κοντά στην έξοδο. Μόνος εναντίον (σχεδόν) όλων, ο 75χρονος καβαλιέρε βλέπει την πολιτικοοικονομική θηλιά γύρω από τον λαιμό του να σφίγγει και τις φωνές που τον καλούν σε παραίτηση να πληθαίνουν επικίνδυνα τόσο εκτός όσο και εντός των ιταλικών συνόρων (ακόμη και μέσα στις τάξεις του ετοιμόρροπου κυβερνητικού συνασπισμού).
Αλλοι έμμεσα κι άλλοι άμεσα, πλέον (σχεδόν) όλοι του ζητούν να παραιτηθεί. Οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον θεωρούν αναξιόπιστο και τον θέτουν υπό διπλή εποπτεία στέλνοντας στη Ρώμη τους επιτηρητές τους. Η ιταλική αντιπολίτευση (Δημοκρατικό Κόμμα, UdC, Ιταλία των Αξιών) τον χαρακτηρίζει επικίνδυνο. Οι κυβερνητικοί εταίροι του (Λέγκα του Βορρά) τον θεωρούν ανεπιθύμητο. Ακόμη και τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του τον αντιμετωπίζουν ως βαρίδι.
Αύριο Τρίτη θα γίνουν στο ιταλικό κοινοβούλιο οι ψηφοφορίες για την έγκριση του ισολογισμού του 2010 και για τα οικονομικά μέτρα που προώθησε ο Μπερλουσκόνι μετά το τελεσίγραφο που έλαβε από Γερμανία και Γαλλία.
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, 20 βουλευτές φέρονται έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον Μπερλουσκόνι, συγκροτώντας αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα.
Η κίνηση αυτή θα στερούσε από την παρούσα κυβέρνηση την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή.
O ιταλός πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χαίρει της απαιτούμενης υποστήριξης στο κοινοβούλιο.
Στο μεταξύ, πιέσεις για προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων συνεχίζουν να ασκούν και οι κοινοτικοί εταίροι στη Ρώμη, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ να δηλώνει απερίφραστα ότι «η Ιταλία έχει πρόβλημα αξιοπιστίας».