Μπλόκο για 4 ελβετικές τράπεζες στις ΗΠΑ – Ξέπλυναν χρήματα φοροφυγάδων – Δίνουν όλα τα στοιχεία

 

ΗΠΑ: Πρόστιμα 163,2 εκατ. σε 4 ελβετικές τράπεζες για συνέργεια σε φοροδιαφυγή

Τέσσερις ελβετικές τράπεζες ήρθαν σε συμβιβασμό  με το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών δεχόμενες να πληρώσουν 163.2 εκατομμύρια ευρώ  για να αποφύγουν διώξεις για συνέργεια σε φοροδιαφυγή Αμερικανών πολιτών.

Η τράπεζα J. Safra Sarasin AG (Βασιλεία) θα πληρώσει το μεγαλύτερο μερίδιο, 78,6 εκατομμύρια ευρώ (85,8 εκατ. δολάρια). Οι άλλες τράπεζες περιλαμβάνουν τις Coutts & Co Ltd στη Ζυρίχη (71,9 εκατ. ευρώ), την Gonet & Cie στη Γενεύη (10,5 εκατ. ευρώ) και την Cantonal du Valais στο καντόνι Βαλαί (2,10 εκατ. ευρώ), είπε το υπουργείο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, προς το παρόν έχουν συναφθεί συμφωνίες με 75 ελβετικές τράπεζες που περιλήφθηκαν σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα από το 2013 το οποίο επιτρέπει σε τράπεζες της Ελβετίας να αποφύγουν πιθανές ποινικές διώξεις με το να αποκαλύψουν ενδοσυνοριακές πράξεις που βοήθησαν Αμερικανούς υπηκόους να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία.

Οι ποινές για τις 75 περιπτώσεις ξεπερνούν συνολικά τα 917 εκατομμύρια ευρώ (1 δισ. δολάρια). Υπό τις συμφωνίες, οι τράπεζες είναι επίσης υποχρεωμένες να παραδώσουν λεπτομέρειες λογαριασμών Αμερικανών πολιτών οι οποίοι ερευνώνται. Οι τράπεζες που ήδη διερευνώνται για ποινικά αδικήματα εξαιρούνται από το πρόγραμμα.