Μ. Καρυστιανού για Τέμπη: Σε αυτό το έγκλημα, η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος

«Σε αυτό λοιπόν το έγκλημα, που αφορά, όχι 57 ανθρώπους, αλλά όλη την κοινωνία, η απόδοση της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος» τόνισε στη Βουλή η πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του συλλόγου οικογενειών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού. Καταθέτοντας ως μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών», η κυρία Καρυστιανού, μητέρα της θανούσης 20χρονης φοιτήτριας Μάρθης Ψαροπούλου, είπε ότι δεν βρίσκεται στη Βουλή μόνη της αλλά έχοντας δίπλα της τους 57 νεκρούς, τους 180 τραυματίες και τις οικογένειές τους, σημειώνοντας ότι όσοι ανέβηκαν στο τρένο όλα τα τελευταία χρόνια ήταν τυχεροί, «εκτέθηκαν, όμως, σε κίνδυνο απώλειας της ζωής τους διότι κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους, και με δόλο τούς προέτρεπαν να το χρησιμοποιήσουν». «Σε αυτό λοιπόν το έγκλημα, που αφορά όχι 57 ανθρώπους αλλά όλη την κοινωνία η απόδοση της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος. Θα αποδοθεί με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Εύχομαι να έρθει γρήγορα μέσω της Δικαιοσύνης. Και να μη θρηνήσουμε ποτέ ξανά τέτοιος θανάτους» είπε η μάρτυρας.

Η κυρία Καρυστιανού εξέφρασε την αμφιβολία της για το εάν η εξεταστική επιτροπή θα μπορέσει να συμβάλει στο να αναδειχθεί πλήρως και σε βάθος μια υπόθεση, όπου όπως σημείωσε, οι εμπλεκόμενοι ξεκινούν από την κορυφή του πολιτικού συστήματος, και καταλήγουν σε διευθυντές και προέδρους σημαντικών θέσεων με άμεση επαφή και συνεργασία με το υπουργείο». Όπως είπε παρότι έχει ζητηθεί η ασυλία υπουργών «αυτό το θέμα δεν έχει καν συζητηθεί στη Βουλή. Μήπως γιατί θα αποκαλύπτονταν ότι ο κ. Καραμανλής είχε υποπέσει σε κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις;». Αναρωτήθηκε επίσης εάν δεν ενδιαφέρει την εξεταστική επιτροπή η «ογκωδέστατη και πλήρης» έρευνα των Ευρωπαίων, που, όπως είπε, κατέληξε σε βαρύτατες κατηγορίες και υπόνοιες για πολιτικές ευθύνες.

«Πριν από ένα χρόνο, συνέχισε, συνέβη ένα από τα χειρότερα κρατικά εγκλήματα στην ιστορία της Ελλάδας. Και έφερε στην επιφάνεια μία απίστευτη αποκάλυψη διαφθοράς ασυδοσίας και πλήρους ακαταλληλότητας και εγκατάλειψης των σιδηροδρόμων της Ελλάδας» είπε η κυρία Καρυστιανού σημειώνοντας ότι είδαμε με έκπληξη «από την μία, τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί για την δήθεν αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργίας και από την άλλη τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων που μιλούσαν για πλήρη απουσία συστημάτων ασφαλείας, για ακατάλληλα βαγόνια, όχι καινούργια βέβαια αλλά αυτά που πέταξαν οι Ελβετοί ως ακατάλληλα, για καθημερινές βλάβες και κακοσυντηρημένες ράγες, όπου η άνοδος γινόταν κάθοδος και το ανάποδο, πολλές φορές μέσα στην ίδια τη διαδρομή, για συνεχείς εκτροχιάσεις και πολλά άλλα, που αν τα γνωρίζαμε ουδέποτε θα επιτρέπαμε να ταξιδέψουν οι άνθρωποι μας με το τρένο».

Όπως είπε, την ώρα που η ευρωπαϊκή εισαγγελία προχωρά σε κατηγορίες, εδώ, «οι υπουργοί δεν φέρνουν ευθύνη, η Hellenic Train δεν φέρει ευθύνη, η ΕΡΓΟΣΕ δεν φέρει ευθύνη, η ΡΑΣ δεν φέρει ευθύνη». «Τελικά έχει κανείς ευθύνη, σ’ αυτή τη χώρα που ζούμε από τύχη;» αναρωτήθηκε.

Σύμφωνα με την κυρία Καρυστιανού, στο έγκλημα των Τεμπών υπήρχε από την αρχή προσπάθεια υποβίβασης των ευθυνών όσο πιο χαμηλά γίνεται. «Πρώτος ο πρωθυπουργός και ακολούθως κάποιοι υπουργοί μίλησαν για ανθρώπινο λάθος» είπε η μάρτυρας σημειώνοντας ότι από συζητήσεις της με μηχανοδηγούς τής έλεγαν ότι «ήταν βέβαιο ότι θα γινόταν μεγάλο δυστύχημα. Απλά δεν ‘ξέραν την ημερομηνία».

Η κυρία Καρυστιανού, αναφέρθηκε επίσης στην κατεστραμμένη τηλεδιοίκηση της Λάρισας που τοποθετήθηκε μετά από έξι μήνες επαναλειτουργίας του συρμού και κόστισε, όπως είπε 200.000 ευρώ, σε αντιδιαστολή με το «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος, που, όπως είπε, κόστισε 650.000 ευρώ και εγκρίθηκε σε 15 ημέρες.

Ακολούθως μίλησε για τον ρόλο της ΡΑΣ και της επικεφαλής της, κυρίας Τσιαπαρίκου, λέγοντας ότι «η δική σας αδειοδότηση στέρησε και την τελευταία ελπίδα για ζωή αυτών των ανθρώπων». «Τα παιδιά της [.. ] δεν θα τα έβαζε μέσα στο τρένο. Και εμείς το ίδιο, κυρία Τσιαπαρίκου. Δεν θα τα βάζαμε τα παιδιά μας στο τρένο εάν ξέραμε το χάλι που επικρατούσε. Δεν ξέραμε. Εσείς όμως γνωρίζατε. Όπως ήξερε καλά και όλη η πολιτική ηγεσία, και ο ΟΣΕ και ο ΕΡΓΟΣΕ και η Hellenic Train. Ξέρατε, αλλά ρισκάρετε με τα δικά μας παιδιά… Και χρόνια ολόκληρα επιτρέπετε να ταξιδεύει τόσος κόσμος, παίρνοντας εσείς το ρίσκο και αφήνοντας στους επιβάτες τον κίνδυνο».

«Εμπιστευόμασταν τη ΡΑΣ, ότι ελέγχατε την ασφαλή μετακίνηση των ταξιδευτών. Όπως εμπιστευόμασταν και την Hellenic Train που διαφήμιζε την ασφάλεια των τρένων δείχνοντας την τηλεδιοίκηση της Ιταλίας. Όπως εμπιστευόμασταν τον υπουργό που διαβεβαίωνε αγανακτισμένα εσάς και εμάς, ότι όλα λειτουργούν άψογα. Τους πιστεύαμε. Και τον υπουργό πιστέψαμε. Γιατί για μας τους πολίτες εσείς είστε τα αυτιά και τα μάτια μας. Και σας εμπιστευόμαστε ότι θα μας εξασφαλίσετε το ζην» είπε η κυρία Καρυστιανού και κατέληξε:

«Γι’ αυτό και ζητάμε από εσάς, μάλλον απαιτούμε, την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία. [..] Δεν θα δεχτούμε τίποτα κατώτερο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Σαρακιώτης, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώργος Παπαηλιού και Αλέξανδρος Αυλωνίτης, με αφορμή τις αποκαλύψεις, στις οποίες προέβη η Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και μητέρα θύματος κα Μαρία Καρυστιανού στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ούτε ένας Βουλευτής της Ν.Δ. δεν τόλμησε να απευθύνει ερώτηση προς τη μάρτυρα.

Είναι ενδεικτικά τα αποσπάσματα απ’ όσα ανέφερε η κα Καρυστιανού μετά τις ερωτήσεις του κ. Σαρακιώτη, Εισηγητή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία:

“Τις θυμάμαι αυτές τις πρώτες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, βγήκε νομίζω προσπαθώντας να κλάψει, να δείξει συγκινημένος […] Θυμάμαι που ζήτησε και συγγνώμη. Συγγνώμη ζητάς όταν σκουντάς κάποιον στο διάδρομο, όχι όταν του σκοτώνεις το παιδί. Και μιλάω τόσο αυστηρά γιατί γνώριζε”.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

“Πού είναι η προσπάθεια, του ότι θα αποκαλύψουμε την αλήθεια; Ποιά αλήθεια; […] Όταν έμαθα πως λειτουργούσε ο σιδηρόδρομος ούτε λαχανικά δε θα φόρτωνα επάνω. Τι κατάντια, τι ντροπή. Είναι έτσι η χώρα μου; […] Είναι τόσο μεγάλο το χάλι που έπρεπε από τις πρώτες 10 ημέρες οι υπεύθυνοι να μπουν φυλακή”.

“Όταν ξαναπήγα την Κυριακή, είδα έναν χώρο τελείως διαφορετικό. Πέτυχα τον χώρο να έχει περαστεί επάνω το χαλίκι και από πάνω περνούσαν την πίσσα. […] Αυτό δεν είναι παραποίηση του χώρου ενός εγκλήματος; Είναι δυνατόν να πάνε μετά οι πραγματογνώμονες στην άσφαλτο να κάνουν τι; […] Δεν είδα κανέναν Εισαγγελέα να αντιδρά. Είναι αλλιώτικοι οι νόμοι για τους πολίτες, αλλιώτικοι για τους Περιφερειάρχες, αλλιώτικοι για τους Υπουργούς; Τι γίνεται τελικά στο Ελληνικό Κράτος;”

“Στο μνημόσυνο τον είχα ρωτήσει (σ.σ. τον κ. Αγοραστό) για ποιο λόγο κάνατε αυτό εδώ; Μου έλεγε βάλαμε το τσιμέντο για να μπορούν να πατήσουν καλύτερα οι γερανοί που μετέφεραν τα βαγόνια. […] Γυρίζοντας όμως να φύγω με τράβηξε και μου λέει “ακολουθούσα εντολές””.

“Το σχέδιο αυτό (σ.σ. Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών) όμως δεν δίνει καμία αρμοδιότητα στον κ. Αγοραστό να παρέμβει σε έναν χώρο εγκλήματος και να αλλοιώσει τα στοιχεία […] Δεν μπορεί να μπαίνει ο καθένας και να αλλοιώνει τα στοιχεία και να κάνει ότι τον βολεύει, εκτός αν θες να κρύψεις”.

“Στην περίπτωση των Τεμπών οι νόμοι βγήκαν κατά το πως βολεύει κάποιους. Αυθαίρετα και λειτούργησαν με βάση το πως ένιωθαν ότι τους βολεύει καλύτερα”.

“Θύμωνα πάρα πολύ με αυτά που άκουγα στις Επιτροπές. Θεωρώ ότι πολλές φορές αυτά που ακούγονται εδώ μέσα, είναι πολύ ντροπιαστικά, γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο να αποδειχθεί ότι είναι ψεύτικα”.

“Έτσι φαντάζομαι ότι πράττει κάθε εγκληματίας. Δεν φταίω εγώ, φταίει ο άλλος. […] Πολλές φορές αυτά που άκουσα εδώ με έκαναν να ντρέπομαι. Με έκαναν να θέλω να αλλάξω χώρα”.

“Πώς θα γίνει μία εξεταστική επιτροπή που ελέγχει τη λειτουργία του τρένου όταν λείπει ο Πρόεδρος των Μηχανοδηγών; Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό”.

Όπως επισημαίνουν οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία: “Με την κατάθεση της Προέδρου του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων κας Καρυστιανού στην Εξεταστική Επιτροπή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών καθίσταται πλέον ολοφάνερη η κυβερνητική μεθόδευση συγκάλυψης των βαρύτατων ευθυνών της Ν.Δ.. Η απόκρυψη, μέσω μπαζώματος, στοιχείων για την αναζήτηση των αιτίων της τραγωδίας, ο κρυπτόμενος κ. Καραμανλής και η άρνηση της Ν.Δ. να κληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή όσοι μάρτυρες δεν θεωρούνται από τα στελέχη της “βολικοί” συνιστούν διαδοχικά επεισόδια της προσπάθειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας να υποβαθμιστεί η εν λόγω Επιτροπή σε έναν διεκπεραιωτικό ρόλο. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων μέχρι να λάμψει η αλήθεια και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι”.