>
Επώδυνη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας την έξοδο από την κρίση. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί αλλά όχι με όρους haircut.
Σημαντικό, εξάλλου, χαρακτηρίζει το γεγονός ότι ωρίμασε η ιδέα για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν βλέπει όμως συγχωνεύσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνο βρίσκει τον κ. Σάλλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Βήμα της Κυριακής” η χάραξη κοινής οικονομικής πολιτικής μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. “Αγού υιοθετήσαμε κοινό νόμισμα και νομισματική πολιτική, οφείλουμε να προχωρήσουμε και στη διαμόρφωση κοινής οικονομικής πολιτικής”, τόνισε. Επιφυλακτικός, ωστόσο, παρουσιάστηκε για το φορολογικό συντονισμό των χωρών της ζώνης του ευρώ καθώς επισήμανε ότι δεν έχουν κατατεθεί ακριβείς προτάσεις από την Άνγκελα Μέρκελ για να μπουν στη διαδικασία της διαβούλευσης και της μορφοποίησης.
Σύμφωνος βρίσκεται με την προοπτική εργασιακής και ασφαλιστικής σύγκλισης αλλά και αποφάσεις που θα ενθαρρύνουν τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης ή της Ε.Ε. γενικότερα.
Τίθεται απέναντι στην ενσωμάτωση όρων προστασίας των κεφαλαίων που διατίθενται στα εθνικά Συντάγματα. Δεν παραγνωρίζει τον απρόβλεπτο χαρακτήρα ενδεχόμενης πολιτικής αποσταθεροποίησης και εθνικής κρίσης.
Για τον κ. Μιχάλη Σάλλα η συγχώνευση τραπεζών είναι “πραγματικά δύσκολη υπόθεση με θεσμικές αδυναμίες”. Από τη μία, υπάρχει η δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία θέτει την ανάπτυξη στο περιθώριο, από την άλλη δεν ευνοείται από τους ελληνικούς θεσμούς η ανάπτυξη σημαντικών οικονομιών κλίμακας.
Οι συγχωνεύσεις, εξάλλου, σε πρώτο στάδιο προϋποθέτουν συρρίκνωση, δηλαδή μείωση προσωπικού, αποδεσμεύσεις κτιρίων και καταστημάτων και έχουν επιπτώσεις.
Ο κ. Σάλλας, τέλος παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνώφν αγορών θα δημιουργήσουν συνθήκες επαναπατρισμού των κεφαλαίων που διοχετεύθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού.