>Νέα αυστηρότερα κριτήρια θα περιλαμβάνουν τα ευρωπαϊκά stress tests

>
Η μεθοδολογία που θα υιοθετηθεί να είναι πολύ αυστηρότερη όπως έχουν προβλέψει ευρωπαίοι παράγοντες αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα προηγούμενα stress tests τα οποία ήταν καταστροφικά και οδήγησαν σε φιάσκο αποτέλεσαν κίνητρο για τις ευρωπαϊκές αρχές να λάβουν υπόψη αυστηρότερες παραμέτρους.

Τα νέα ευρωπαϊκά stress tests που θα υλοποιηθούν τον Μάιο πιθανότατα θα περιλαμβάνουν νέες παραμέτρους που προφανώς θα επηρεάσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Τελικά θα υπάρχει παράμετρος ρευστότητας κατά το βαθμό εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ. Είναι προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατες δυσκολίες σε αυτό το σκέλος.
Επίσης οι πληροφορίες για την ύπαρξη ή μη haircut 20% είναι ασαφείς.
Αρμόδια και πιθανότατα καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει ότι μάλλον δεν θα υπάρξει haircut ωστόσο Γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι πρέπει να περιλαμβάνεται όχι ότι θα περιλαμβάνεται αλλά ότι πρέπει να περιλαμβάνεται.
Τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ ενδέχεται να επιβάλλει ένα μηχανισμό κεφαλαιακών πέναλτι ειδικά ως προς τον δεσμευόμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για όσες τράπεζες εμφανίζουν πολύ υψηλή εξάρτηση από την ΕΚΤ.
Όσες τράπεζες έχουν υψηλή εξάρτηση θα υποχρεούνται να διακρατούν υψηλότερα κεφάλαια άρα να διατηρούν και υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια.
Στα stress tests και όσον αφορά την Ελλάδα με βάση τις ίδιες πηγές αλλά και στελέχη ξένων επενδυτικών οίκων που παρακολουθούν τα ελληνικά τραπεζικά δρώμενα επισημαίνεται ότι, θα πρέπει να περιλαμβάνεται τόσο η παράμετρος της ρευστότητας όσο και η παράμετρος των εποπτικών κεφαλαίων που είναι συνδεδεμένη με την σύνθεση των χαρτοφυλακίων ομολόγων εν προκειμένω των αδύναμων χωρών άρα και των ελληνικών.
Στελέχη ξένων οίκων θεωρούν ότι στα ακραία σενάρια πρέπει να υπάρχει ρήτρα που να λέει πως οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μια ξαφνική απόσυρση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας και ταυτόχρονα μέτρο που να λέει ότι αν υπάρξει haircut στα ελληνικά ομόλογα σε ποιο βαθμό θα πληγούν τα κεφάλαια των τραπεζών;