Νέα μέτρα €8 δισ. λόγω αποκρατικοποιήσεων

Εκτός τόπου και χρόνου είναι οι προβλέψεις για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις καθώς το ενδιαφέρον ξένων για την αγορά επιχειρήσεων ή οποιουδήποτε είδους κρατικής περιουσίας είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Το πρόβλημα που ανακύπτει έχει να κάνει με τα προσδοκώμενα έσοδα, τα οποία είναι ήδη εκτός στόχου και αν και οι αποκρατικοποιήσεις δεν αποδώσουν τότε η λήψη νέων μέτρων της τάξης των €8 δισ. θα είναι αναπόφευκτη.

Αν η κυβέρνηση και η τρόικα επιμείνουν στην πώληση κρατικών επιχειρήσεων και ακινήτων σε αυτή τη φάση οι αγοραστές κατά πάσα πιθανότητα θα είναι άλλες κρατικές επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό ίσως καταστεί δυνατόν να καταγραφούν έσοδα στα κρατικά ταμεία αλλά στην ουσία θα γίνει ανακύκλωση χρήματος.
Η κατάσταση αυτή ήταν γνωστή στους ιθύνοντες από τις αρχές του έτους και επιβεβαιώθηκε στο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, όπου οι ξένοι διαχειριστές ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να να αγοράσουν Ελλάδα όσο δεν ξεκαθαρίζει η κατάσταση καθώς τα μοντέλα αποτίμησης ρίσκου που διαθέτουν είναι αδύνατον να προσδιορίσουν τον κίνδυνο.

Για τα προβλήματα είχε προειδοποιήσει εγκαίρως και ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής ο οποίος είχε επισημάνει ότι «είναι αδύνατο να υπάρξει ζήτηση για τις μετοχές μιας χώρας όταν δεν υπάρχει ζήτηση για τα κρατικά ομόλογα».