>Νέα προειδοποίηση της Standard & Poor’s για το ελληνικό χρέος

>
Αντίκτυπο περιορισμένο σε έκταση και σε χρόνο είχε στις διεθνείς αγορές εκτίμηση Standard & Poor’s ότι αν εφαρμοστεί το γαλλικό σχέδιο που προβλέπει τη συμμετοχή και ιδιωτών ομολογιούχων στη μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα ενδεχομένως θα περιέλθει σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Το ευρώ προς στιγμήν έπεσε από τα 1,4560 στα 1,4502 δολάρια για να ανακάμψει όμως γρήγορα στα 1,4553 δολάρια, σαφώς υψηλότερα από το χθεσινοβραδινό επίπεδο των 1,4526 δολαρίων. Τα ασιατικά χρηματιστήρια και οι αγορές εμπορευμάτων ξεπέρασαν γρήγορα την αναταραχή που προκάλεσε η S&P.

Το σκεπτικό των ειδικών του οίκου δεν είναι πρωτότυπο – ανάλογες εκτιμήσεις είχαν κάνει προ ημερών συνάδελφοί τους της Fitch. Εδράζεται στην απλή διαπίστωση ότι εν τέλει οι τράπεζες θα ανεχθούν μια μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν συγκριτικά με την αρχικώς προσδοκώμενη και ως εκ τούτου το ελληνικό χρέος θα υποστεί μια de facto αναδιάρθρωση.

«Οι γαλλικές τράπεζες, που είναι οι μεγαλύτεροι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικού χρέους, έχουν επεξεργαστεί δύο εναλλακτικά σχέδια ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που ωριμάζουν. Αποψή μας είναι ότι όποιο από τα δύο σχέδια που περιέγραψε η Γαλλική Τραπεζική Ομοσπονδία προκριθεί, θα οδηγήσει σε χρεοκοπία», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της S&P. Ο οίκος προειδοποιεί, μάλιστα, ότι αν εφαρμοστεί το γαλλικό σχέδιο για το ελληνικό χρέος θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα «D».

Στις 13 Ιουνίου η S&P είχε υποβαθμίσει το ελληνικό χρέος από Β σε τριπλό C. Δύο ημέρες αργότερα, στις 15 Ιουνίου, η Fitch είχε προειδοποιήσει ότι πιθανότατα θα διατηρήσει την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδο χρεοκοπίας αν οι ηγέτες της ΕΕ προωθήσουν τα σχέδια οικειοθελούς μετακύλισης του χρέους, διότι, όπως διευκρίνισαν, αμφισβητούν το ότι η μετακύλιση θα είναι… οικειοθελής.