Νέες εκλογές αναμένει η Credit Suisse

Νέες εκλογές τον επόμενο μήνα βλέπει η Credit Suisse στην Ελλάδα (στις 17 Ιουνίου) σύμφωνα με ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία, καθώς από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής δεν αναμένεται να προκύψει μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Όπως τονίζει, αυτές οι εκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα δημιουργούνταν με την εντολή να επαναδιαπραγματεί το πρόγραμμα της Τρόικας. Είναι πιθανό ότι κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να γίνουν, ικανές ώστε να ικανοποιήσουν τη νέα κυβέρνηση, αλλά και να διατηρήσουν την ευρύτερη πορεία του προγράμματος.

«Αν και αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται το πιο πιθανό, δεν είναι καθόλου βέβαιο. Από πολιτική σκοπιά, υπάρχει σημαντικό ρίσκο ότι ένας αριστερός συνασπισμός μπορεί να δημιουργηθεί στις επόμενες εκλογές με εντολή να απορρίψει το πρόγραμμα της Τρόικας».

Όπως επισημαίνει ακόμη η Credit Suisse, «υπό αυτές τις συνθήκες, ή εάν οι προσπάθειες για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος αποτύχουν, τότε η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ θα τεθεί υπό αμφισβήτηση».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι υπάρχει υψηλή πολιτική βούληση, και από τους Έλληνες και από τους Ευρωπαίους, προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια έκβαση.

«Οπότε, αν και οι εκλογές αυτές σημαίνουν ότι η πιθανότητα μιας ελληνικής αποχώρησης έχει αυξηθεί, θεωρούμε ότι παραμένει αρκετά μικρή, περίπου στο 15%», επισημαίνει η Credit Suisse, επισημαίνοντας ότι τα ρίσκα αυτά, πιθανότατα θα οξυνθούν αρκετά στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή:www.capital.gr